start
nieuws
rondleiding
natuurlijk.tuinieren
planten verkoop
huisjes te.koop
vrijwilligers
activiteiten
lid worden
fotografie
historie
bestuur
contact
archief
links

 • Klik hier voor de bestuursmededelingen
 • Klik hier voor het nieuws van De Kwekerij
 • Klik hier om u in te schrijven voor de digitale Nieuws Mails
 • Klik hier voor de digitale nieuwsbrieven in het archief

BESTUURSMEDEDELING: Agenda ALV online.

(  september 2018 )   Beste Vlijpark leden, de agenda voor de komende Algemene Leden Vergadering op 5 oktober om 20:00 uur in de kantine van het Vlijpark kunt u hier inzien. De leden zonder internet krijgen de agenda toegestuurd op hun huisadres.


HerfstFair: Oproep aan de leden!

(  september 2018 )   Beste Vlijpark leden, Een prachtige lente en een zeer warme, droge zomer liggen bijna achter ons.
De herfst heeft zich al aangekondigd met wat regenbuien, die zeer welkom waren. Overal in de tuinen wordt er volop gesnoeid waardoor de vrijwilligers op de compost hun handen vol hebben om al dat materiaal te versnipperen en te composteren. Zoals altijd zal de herfst met haar kleuren ook weer voor een spektakel zorgen. Ook daar gaan we natuurlijk weer van genieten. En hierbij hoort ook: “HERFSTFAIR HET VLIJPARK”
Het thema van deze fair is “HERFSTBLOEI” Nienke (tuin 20) is reeds geruime tijd bezig een uitgebreide proeverij samen te stellen. De vrijwilligers van de Kwekerij hebben dit jaar een collectie siergrassen, vaste planten, zaden en meer.
Vrijwilligers achter de plantenkramen zijn er reeds.Het A&K team zal in de kantine aanwezig zijn voor koffie, thee, fris en drankjes. Vrijwilligers voor de volgende taken hebben we nog nodig:
 • - Voor de welkomstcommissie: van 12.00-14.00 en van 14.00-16.00
 • - Verkoop koffie en gebak van 14.00 tot 16.00
 • - Wie maakt er een lekkere soep en wil deze ook uitserveren.
Dit jaar is Toon ( van de pompoenensoep) op vakantie. Wie durft? Ria (tuin 10) maakt al een lekkere tomatensoep. Natuurlijk hebben we ook vrijwilligers nodig om vrijdag 28 september de tenten helpen opbouwen. Zaterdag na afloop hebben we ook weer handen nodig om af te breken en op te ruimen.
Een dringend beroep op degenen die graag willen helpen. Wil je meehelpen, laat het mij even weten en geef gelijk aan wat je voorkeur heeft en welk tijdstip.
Zonder taarten, zoet of hartig, lunchgerechten hebben we ook geen Lekkernijen en........ is het geen echte Vlijpark Tuinfair. Daarom doen wij graag een beroep op al onze bakkers/baksters iets lekkers te bakken. Wil je iets bakken laat het mij even weten. Vermeld er alsjeblieft ook even bij wat je gaat maken. We hopen weer op een grote variatie. Taarten en andere baksel kunnen afgegeven worden op vrijdagmiddag 28 september tussen 14.00 en 16.00 uur en op zaterdagochtend 29 september tussen 8.45 en 9.45. Hartige taarten en lunchgerechten kunnen tot 11.30 afgegeven worden. Wij rekenen op jullie verenigings-gevoel en hopen op veel vrijwilligers. De parkeerplaats van Het Vlijpark is vanaf 28 september 2018 vanaf 12.00 tot en met zaterdag 17.00 uur 29 september 2018 niet toegankelijk voor uw auto. Parkeer uw auto buiten het hek gedurende deze tijd. Met vriendelijke groet, Jori Neels Coordinator faircommissie fair@vlijpark.nlBESTUURSMEDEDELING: Heeft u een agendapunt voor de ALV?

(  september 2018 )   Aan de leden van ATV Dordrecht “Vlijpark”, Op 5 oktober aanstaande staat de volgende ALV gepland. Graag gaan wij op deze avond de dialoog aan met elkaar. Wat we merken is dat er veel gesproken wordt met elkaar in informele setting, maar dat het tijdens de ALV vaak alleen over de vaste punten gaat. Met dit bericht nodigen wij u dan ook uit om punten aan te dragen voor de agenda. Wilt u iets bespreekbaar maken of heeft een plan wat van belang is voor de vereniging? Stuurt u ons dan voor 10 september een mail via info@vlijpark.nl, met het onderwerp en de onderliggende vraag. Wij maken hier dan een agendapunt van. Vriendelijke groet, Bestuur ATV Dordrecht “Vlijpark”


BESTUURSMEDEDELING: Een verzoek van een lid van een amateur filmclub

(  augustus 2018 )   Gaarne kom ik in contact met een moestuinhouder die er geen bezwaar tegen heeft enkele speelfilmopnamen te maken in zijn/haar tuin. Ik ben lid van amateur filmclub Cine'67 uit Zwijndrecht en wij maken in de komende maanden opnamen voor onze nieuwe speelfilm die zich in en rondom Dordrecht afspeelt. Het gaat om opnamen rondom het oogsten van groenten. Met Vriendelijke Groet, Dan Bekker. dbekker55@gmail.com


Jippie – deze keer mag ik ook mee doen met de tuinbeurt

(  augustus 2018 )   Voor kinderen en kleinkinderen van tuinleden organiseert de tuinploeg Natuurlijk Tuinieren op zaterdag, 1 september, een tuinbeurt voor kinderen.
Voor wie?   Kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar, maar jonger en ouder mag natuurlijk ook.
Wanneer?   Zaterdag, 1 september van 10.30 tot 12.00.
Waar?   Verzamelen bij de kantine.
Wat heb je nodig?   Kaplaarzen en tuinhandschoentjes.
Wat ga je doen?   Je gaat op verschillende plekken op het Vlijpark een beetje tuinieren. Onder begeleiding van een volwassene. We gaan papier prikken, een beetje onkruid trekken, boomspiegels vrij maken en houten snippers verdelen. En dan ga je je eigen bijenhotel maken. Die gaan we dan samen ophangen.
We sluiten af in de kantine.
Aanmelden?   Stuur vˇˇr zaterdag, 1 september een email aan groen@vlijkpark.nl en laat weten dat je komt, hoe je heet en hoe oud je bent.


BESTUURSMEDEDELING: Het Vlijpark heeft een instagram pagina! Doe mee!

(  augustus 2018 )   Beste Vlijparkers,  Wisten jullie dat we een mooie instagram-account hebben van Vlijpark? Iedereen kan foto’s aanleveren van zijn/haar tuin of het tuinleden. Alles wordt geplaatst onder de naam van de fotograaf en met toestemming natuurlijk! Vlijpark volgt zelf ook meerdere accounts met het tuinieren als speerpunt, vol leuke ideeŰn!
Wanneer je een foto zou willen laten plaatsen, stuur die dan met de trefwoorden, en de naam van de maker aan info@vlijpark.nl Met Vriendelijke Groet, Beheer insta Vlijpark. info@vlijpark.nlBESTUURSMEDEDELING: Waterbodemonderzoek

(  augustus 2018 )   Beste leden, In opdracht van het waterschap gaat het ATKB (Adviesbureau voor bodem, water en ecologie) uit Zoetermeer, een waterbodemonderzoek uitvoeren, ter plaatse van de watergang naast het complex van ATV Dordrecht “Vlijpark”. De plas tussen Nieuwe Noordpolderweg en de Wantijdijk zal namelijk gedeeltelijk verdiept worden.
Voorafgaand aan het onderzoek zullen zij een locatie-inspectie uitvoeren. Hiervoor zijn zij aanwezig op en rond ons complex op 23 augustus aanstaande.
Het bestuur heeft de onderzoeker(s) toestemming gegeven om op ons complex die tuinen te betreden die zij noodzakelijk achten voor hun onderzoek.
De inspecteur van ATKB, zal kijken naar in de eerste plaats de beschoeiingen en eventuele asbestdaken. Mochten er asbest worden aangetroffen dan zullen zij de waterbodem namelijk ook op asbest onderzoeken. De resultaten van de inspectie en het onderzoek hebben nadrukkelijk gÚÚn gevolgen voor de tuinen zelf. Wij verwachten u zo voldoende informatie te hebben gegeven, wanneer het bestuur terugkoppeling van het onderzoek ontvangt zal zij dit natuurlijk aan u meedelen.
Met vriendelijke groet, Het bestuurJeu de Boules en Sjoelen

  (  augustus 2018 )    Zondag 19 augustus hadden we een jeu de boules wedstrijd willen organiseren maar tot op heden hebben we nog geen aanmelding ontvangen.   Daarom hebben we besloten deze activiteit niet door te laten gaan. Ge´nteresseerden in sjoelen kunnen vanaf 2 uur wel aan de bak. Met Vriendelijke Groet, Richard Schilten, co÷rdinator A&K Team. kantineteam@vlijpark.nl


Opnieuw een koninginnenpage gespot op Het Vlijpark

  (  augustus 2018 )    Voor de tweede keer is de Koninginnenpage waargenomen op het Vlijpark. Dit keer had Corinne van tuin 61 het geluk deze vlinder te zien. En het lukte haar om er een foto van te maken. De Koninginnenpage deed zich tegoed aan de honing van de bloemen van Verbena bonariensis (IJzerhard). Deze planten staan in veel tuinen op ons park. Het lijkt er op dat je de meeste kans maakt om de Koninginnenpage te zien als je op deze bloemen let.  Bekijk hier de foto van Corinne en foto's van de vlinder en de rups op de site van de vlinderstichting.


Jacqueline en John uit Dordrecht hebben een tuin vol speciale tomaten

  (  augustus 2018 )    Uit AD De Dordenaar van zaterdag 11 augustus:  In hun tuin prijken de speciaalste tomaten. Jacqueline Steeghs geniet samen met haar man John van eenvoud. "Het is niets en tegelijk alles"
Zes soorten tomatenplanten prijken in hun broeikas in het Dordtse Vlijpark. Sommige knalrood, andere weer lieflijk geel-groen. De kleuren vormen in de brandede zon het middelpunt van de volkstuin. Lees verder op ad.nl
of download hier een pdf


Niet zo Simpel visfeest bij de oven!

  (  augustus 2018 )    Vanwege het succes van vorig jaar organiseren Karen en Nienke op Zaterdag 8 september vanaf 18:00 Niet Zo Simpel Visfeest bij de oven! De derde “simpel bio” van dit jaar steekt in een ander jasje; “niet zo simpel”! De prijs is iets hoger maar daar ontvangt u dan ook een aantal bijzondere extra’s voor!
Voor 15 euro ontvangt u een Frans aperitief (Vlijpark’s eigen import) een vier- gangen vismenu, koffie en een echt Vlijpark likeurtje!  Wanneer u geen vis lust, maar wel graag bij “niet zo simpel” wilt aansluiten, zorgen wij voor een visvrij menu en natuurlijk is er voor de mensen die vegetarisch eten een variant zonder vis of vlees!  Kortom, we pakken deze keer extra uit om nog even stil te staan bij de fantastische zomer die wij dit jaar hadden!  Ook dit menu is natuurlijk weer zoveel mogelijk biologisch en bereid met de kruiden uit de kruidentuin van Vlijpark!  Meldt u aan via info@vlijpark.nl of kantineteam@vlijpark.nl, Facebook of via de lijst in de kantine voor 1 september in verband met de planning!  U kunt dan meteen aangeven met hoeveel personen u komt en of u misschien gebruik wilt maken van de vlees-of vegetarische variant. Wij rekenen ook dit jaar weer op een grote opkomst!  
Karen en Nienke. Lees verder


Tweede Schouw in 1ste en 2de week van augustus

  (  augustus 2018 )    De tweede schouw vindt plaats in de eerste en tweede week van augustus. Dieren en planten in de sloot hebben het moeilijk vanwege de aanhoudende warmte. De groencommissie adviseert daarom om de sloot in deze periode zoveel mogelijk met rust te laten. De tuinen die bij de eerste schouw een opmerking kregen over het onderhoud van de sloot, zullen tijdens de tweede schouw op dit punt niet geschouwd worden. Ca 2 – 3 weken nadat het weer omgeslagen is, komt de schouwcommissie nog eens langs bij betreffende tuinen om dit punt te controleren. De groencommissie


Activiteiten. Jeu de Boule, Sjoelen en BBQ

  (  juli 2018 )    Op zaterdag 11 augustus is er de jaarlijkse BBQ op het terras bij de kantine. Deelname €5 p.p. (excl. drankjes). Je moet je wel aanmelden, anders kunnen we de inkoop niet bepalen. Dit kan t/m dinsdag 7 augustus in de kantine of bij ÚÚn van de A&K-teamleden. Het kan ook op het mailadres: kantineteam@vlijpark.nl  We hopen op een grote opkomst.
Zondag 19 augustus willen we een jeu de boules wedstrijd organiseren. Aanvang 13 uur. Voor tuinders die niet van jeu de boules houden hebben we een alternatief, namelijk sjoelen. Mocht het onverhoopt 19 augustus slecht weer zijn, dan wordt het een week opgeschoven. Inschrijven kan tot en met vrijdag 17 augustus in de kantine of per mail aan: kantineteam@vlijpark.nl. 
Het A&K-teamActiviteiten. Gezellig feestje viering  maximale score Keurmerk AVVN

  (  juli 2018 )    Op zaterdag 14 juli vierden de tuinleden van Het Vlijpark een feestje ter gelegenheid van de verlenging van het Keurmerk Natuurlijk Tuinieren. De komende vier jaar mogen we het Keurmerk voeren met de hoogst haalbare score, namelijk 4 stippen! Met dit resultaat leveren we een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit op ons park en aan een respectvol samen leven van planten, dieren en mensen. Alle tuinleden die op kleine of grote wijze hier een bijdrage aan hebben geleverd: heel hartelijk dank! (Klik hier voor een impressie van een vrolijke en zonnige middag).


Tussenresultaten onderzoek PFOA en GenX in bodem en irrigatiewater moestuinen

  (  juli 2018 )    Het RIVM heeft de gemeenten Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht tussentijds ge´nformeerd over het onderzoek naar PFOA en GenX in het irrigatiewater van 11 moestuinen in de omgeving van Chemours. De volledige rapportage volgt in september. Uit het tussenbericht blijkt dat op enkele locaties sterk verhoogde concentraties PFOA en/of GenX (ten opzichte van de drinkwaterrichtwaarde) zijn gemeten in slootwater of opgevangen regenwater. Het RIVM adviseert voorlopig om dat water op die locaties niet te gebruiken voor moestuin of veedrenking. Uit het bodemonderzoek blijkt dat de bodem in alle moestuinen geschikt is voor moestuingebruik. De gemeenten hebben de betreffende moestuinders op de hoogte gesteld van het globale beeld van hun moestuin. Lees verder


BESTUURSMEDEDELING: Wederom 4 stippen voor Het Vlijpark

  (  juli 2018 )    Beste leden en aspirant-leden, Het bestuur is verheugd u te kunnen vertellen dat Het Vlijpark voor de komende 4 jaar het AVVN Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren mag voeren met wederom de maximale score van vier stippen.  Het AVVN schrijft aan uw bestuur: Op 9 juni heeft Marie-JosÚ Meertens namens het AVVN een herbeoordeling van uw tuinpark uitgevoerd in het kader van het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren. Ik kan u meedelen dat uit de herbeoordeling is gebleken, dat u met ingang van heden voor een nieuwe periode van 4 jaar het Keurmerk mag blijven voeren, dat daarbij wederom 4 stippen mag dragen. Al met al weet u de score uit 2014 flink te verbeteren met 14 procentpunt tot maar liefst 94%. Lees verder


Berichten uit de vlindertuin

  (  juli 2018 )    Vlinders gesignaleerd. Goed nieuws! In de vlindertuin van Vlijpark zijn voor het eerst veel en verschillende soorten vlinders gesignaleerd. Het is een komen en gaan van Koolwitjes, Dagpauwoog, gehakkelde Aurelia, Atalanta, Citroenvlinder en Icarusblauwtje. Nog nooit waren er zo veel vlinders in de vlindertuin te zien. Er staat nu heel veel in bloei waar ze op afkomen. Een volgende keer hopen we een Koninginnepage aan te treffen. Jaren geleden was dat het doel van Marianne Reppel (tuin 54) toen we begonnen met de vlindertuin. Daarom zijn we peen en venkel gaan planten. De Koninginnepage is al wel gezien Ŕn gefotografeerd in tuin 26 bij Annet Brugman. Er is dus goede kans op dat we die ook  gaan zien.  Team vlinderploeg


Activiteiten: 7 juli, gezellige Zomeravond bij de oven!

  (  juni 2018 )    Wij als A&k-team willen op zaterdag 7 juli een gezellige zomeravond organiseren bij de oven/Jeu de boules baan. Wij zorgen voor de hapjes, met o.a. heerlijke worstjes die je boven een vuurschaal kunt braden. Dus kom je tuin uit en laat je verrassen. Aanvangstijd is 19 uur. We hopen op een grote opkomst. Je moet je wel even aanmelden want dan kunnen wij makkelijker inschatten wat we zoal moeten inkopen. De bijdrage aan deze bijeenkomst is €2,50 p.p. Kinderen onder de 12 jaar gratis. Dus graag horen we met hoeveel volwassenen en eventuele kinderen je komt.
Je kunt je opgeven t/m zondag 1 juli in de kantine, bij ÚÚn van de A&K-team leden of via het mailadres: kantineteam@vlijpark.nl   Met Vriendelijke Groet, A&K Team


BESTUURSMEDEDELING:  binnenkort wordt uw volkstuin geschouwd.

 
(  juni 2018 )    Beste leden,  In de tweede en derde week van juni zullen alle tuinen weer door leden van de groencommissie worden geschouwd. De schouwpunten en bijbehorende toelichting kunt u hier lezen. Let op:  Met ingang van voorjaar 2018 worden de schouwrapporten via e-mail verstuurd. Alleen tuinleden die hun tuin niet op orde hebben ontvangen een bericht. Tuinleden zonder internet ontvangen het bericht per post.


Co÷rdinator TuinFair bedankt de vele vrijwilligers en bekijk de vele foto's

(  mei 2018 )    Beste vrijwilligers van tuinfair mei 2018.  Bedankt, bedankt. 
Wat een enorm aantal vrijwilligers waren er ook dit keer aanwezig om de handen uit de mouwen te steken. Of het nu om het opbouwen, afbreken of inrichten van de kramen ging. Het smeren en samenstellen van de lunchpakketten. Het rondbrengen daarvan. De vrijwilligers die mij hielpen  om in en rondom de kantine de boel aan te vegen,  de spinnenwebben verwijderden en de tafels en stoelen schoonmaakten. De inzet van het a&k team dat de hele dag voor verse koffie en thee zorgde en de bar bemanden. Lees en kijk verderKlimaat adaptatie

(  mei 2018 )    We zien allemaal de gevolgen van klimaatverandering: van hoosbuien en overstroomde riolen in eigen land tot hele dorpen die door modderstromen worden weggespoeld in het buitenland. Zo'n vaart zal het in Nederland niet lopen. Maar toch, natte voeten en kelders kunnen ook al heel vervelend zijn. Daar kun jij wat aan doen! Bijvoorbeeld door naar de Impact Meetup Klimaatadaptatie te komen en je te laten inspireren. Lees verder


Twee wormenhotels op Het Vlijpark!

(  mei 2018 )    Sinds kort hebben we een tweede wormenhotel (hungry bin), dit was een gift van een bevriende Dordtenaar. De beide wormenhotels kunnen best veel keukenafval verwerken. Op de zaterdagen 2 en 9 juni is er tussen 12 tot 12.30 uur bij de kas weer een uitleg hoe het werkt en hoe je kunt aanleveren. Doe mee met het produceren van hoogwaardige wormenmest en wormenpercolaat en kom op zaterdag langs voor een korte uitleg. Bekijk hier de foto.


BESTUURSMEDEDELING: Privacy wetgeving

(  mei 2018 )    De privacywet is gewijzigd. De nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming vraagt van organisaties een aantal antwoorden die in het privacybeleid moeten worden opgenomen. Het bestuur zal binnen afzienbare tijd de werkzaamheden die daar gepaard mee gaan kunnen afronden en publiceren op de website.


PERSBERICHT TUINFAIR

(  mei 2018 )    Het Vlijpark heeft dit persbericht verstuurd om onze TuinFair onder de aandacht te brengen.


TuinFair Oproep: Draag een steentje bij!  Vrijwilligers gezocht!  Bakkers en baksters gezocht!

(  mei 2018 )    Een nieuwe poster voor de komende tuinfair (lees hier het Persbericht) hangt weer in de mededelingenkast. Het thema van deze tuinfair is TERUG NAAR DE BASIS.
Draag een steentje bij!
Nienke Steensma (tuin 3) is ontzettend hard bezig om weer een geweldige proeverij voor elkaar te krijgen. Zoals: kiempotjes, potjes met alle benodigdheden om zuurdesembrood te maken. Zelfs kaas maken gaat lukken na een workshop die Nienke gaat geven. Ook heeft Jo de Haan (tuin 4), onze imker, een grote partij was ter beschikking gesteld waarmee we wasdoeken gaan maken en deze zullen verkopen. Maar natuurlijk zien we ook graag dat de leden van ons “Vlijpark” een steentje bijdragen in de vorm van zelfgemaakte jam, chutney, pesto. Indien jullie iets willen aanbieden voor de Fair dan kun je dat afgeven bij Nienke, tuin 3, of bij Jori tuin 95 Lees verderDe Nieuwsbrief van de Groencommissie

(  mei 2018 )    Op zaterdag 2 juni vindt de herbeoordeling van het Keurmerk Natuurlijk Tuinieren plaats. Eerdere keuringen waren in 2010 (drie stippen) en 2014 (vier stippen). De groencommissie heeft ten behoeve van de herbeoordeling een overzicht gemaakt van de inzet en resultaten op het gebied van natuurlijk tuinieren in de periode 2014 - 2018 (klik hier voor het document). Voor de komende jaren wil de groencommissie haar aandacht richten op de diversiteit van bomen in ons park, waarbij gekozen zal worden voor loofbomen die in de klei thuishoren. Diversiteit is tevens een speerpunt als het gaat om struiken en planten. Lees verder en bekijk de foto's


Vincent Huisman  22 februari 1969  -  7 mei 2018

(  mei 2018 )    Tot mijn grote verdriet is mijn zoon Vincent Huisman overleden. Vincent was lid van de tuinvereniging en genoot enorm van zijn huisje op het Vlijpark. Hier vond hij de rust die hij vaak miste vanwege zijn gezondheid. Maandag 14 mei wordt Vincent in besloten kring begraven. 
Bij deze willen we alle tuinders informeren die zich betrokken voelden en in het bijzonder zij die Vincent hebben gesteund bedanken. Vincent leed aan het syndroom van Marfan, de lange mensen ziekte, welke hem uiteindelijk fataal is geworden. Gelegenheid tot afscheid nemen en condoleance nog mogelijk op vrijdagavond 11 mei van 19.00 tot 21.00 uur op het adres het Steegoversloot 109 te Dordrecht.  Margreet Huisman Tuin 74


Japanse Duizendknoop in opmars

(  mei 2018 )    De Japanse Duizendknoop is al een tijdje gesignaleerd in het Wantijpark. Deze ogenschijnlijk mooie plant  is echter in de steden een onuitroeibare last geworden. Funderingen van huizen en brughoofden worden ernstig ontzet. Hoe herkent u een Japanse Duizendknoop? lees verder


Broedend Roodborstje onder de kweektafels bij de kas.

(  mei 2018 )    We stonden fraai vermeld bij Vroege Vogels met een unieke foto en tekst over een broedend roodborstje onder een van de kweektafels. Gemaakt en opgestuurd door onze super kas- en kruidentuinvrijwilligster Nicolien. Bekijk hier het filmpje


TuinFair van het Vlijpark op 26 mei: Terug naar de basis!

(  april 2018 )    In een drukke wereld waarin je met alles en allen moet communiceren is het goed om even tot rust te komen op een postzegeltje grond onder een gedeelde zon.  Lees verder


Vogelgeluiden op het Vlijpark!

(  april 2018 )    Beste tuinleden, Zondagochtend 29 april zal Peter van der Eijnden ons vertellen welke vogels er op het Vlijpark te horen zijn. Wij hopen ook bijzondere vogels te horen. Heeft u zin om hierbij aanwezig te zijn? En bent u een vroege vogel? Kom dan zondagochtend 29 april naar het Vlijpark. We verzamelen om 6:30 uur bij de kantine. Iedereen is welkom!!!


BESTUURSMEDEDELINGEN: vrijwilligerspasjes

(  april 2018 )    Beste tuinleden, Vorig jaar zijn er 33 vrijwilligerspasjes niet opgehaald en dus ook niet gebruikt. Onze vereniging betaalt voor deze pasjes een op zich klein bedrag, maar bij 33 pasjes hebben we het dan wel over meer dan 75 euro welke bespaard hadden kunnen worden. Toch zijn er ook leden die het pasje vaak en graag gebruiken. Deze mensen willen wij dan ook graag het komend jaar weer een pasje geven als klein blijk van waardering. Zou u wanneer u ook volgend jaar een pasje wenst te ontvangen, voor 1 mei een mail willen sturen naar info@vlijpark.nl met uw naam en tuinnummer onder vermelding “vrijwilligerspas”? Wanneer u geen mail stuurt, wordt er volgend jaar geen pasje voor u aangevraagd. Vriendelijke groet, Bestuur ATV Dordrecht “Vlijpark”


Bericht uit de ALV van 6 april jl.

(  april 2018 )    Beste Sjaan en Joop,  Vanavond tijdens de halfjaarlijkse ALV werden jullie genoemd bij de mensen die zich hadden afgemeld voor deze vergadering. Wij weten echter dat jullie tot de zeer trouwe bezoekers van de ALV behoren en wij begrijpen dan ook dat dit voor jullie een zeer weloverwogen beslissing is geweest. De aanwezige leden van de ALV willen jullie dan ook laten weten dat we aan jullie hebben gedacht deze avond en dat we jullie heel veel goeds en sterkte toewensen. Hartelijke groet, Namens alle aanwezige leden van de ALV van 6 april


Agenda ALV 2018

(  maart 2018 )    De agenda voor de Algemene Leden Vergadering van april 2018 is hier te downloaden. De ALV vindt plaats op vrijdag 6 april om 19:30 in de kantine van Het Vlijpark. Aspirant-leden zijn van harte welkom. Zij hebben echter geen stemrecht. De leden zonder internet krijgen de agenda op papier thuis gestuurd.


Afscheid van Shanna

(  maart 2018 )    Op 17 maart is ons tuinlid Shanna Chavez overleden. De crematie vindt plaats op vrijdag 23 maart om 9.30 uur in Rotterdam. Mocht u behoefte hebben om te komen, dan bent u van harte welkom. Het adres is Maeterlinckweg 101, 3084 KD Rotterdam. Het contactadres van de familie kunt u opvragen bij het bestuur met een e-mail aan info@vlijpark.nl


Ecologisch moestuinieren op Het Vlijpark (cursus)

(  maart 2018 )    Wil jij leren zelf gezonde groenten en kruiden op te kweken? Dan ben je in het voorjaar van 2018 welkom bij de cursus ecologisch moestuinieren van Het Vlijpark. Lees verder


Veel animo voor NLDoet! op Het Vlijpark

(  maart 2018 )    Op zaterdag 10 maart stond al vroeg de koffie klaar voor ruim twintig tuinders en kandidaat-tuinders. Lydia had diverse klussen voorbereid en men kon tegen half tien met de zelf gekozen klus aan de slag. Het tuinmeubilair en de jeu-de-boules overkapping werden geschuurd en geverfd. Er werd getimmerd en schoongemaakt. Schuurmachines zoefden over de zij- en achterkant van de kantine en met boormachines werden nieuwe putdeksels in elkaar gezet. Drie pallets biologische potgrond vonden een plekje op de compost en in de kas. De rolstoelgarage glimt en glanst weer, de leilinden werden vakkundig gesnoeid en in de plantenbakken verschenen vrolijke viooltjes. Vanwege het vochtige weer is de geplande renovatie van de blokhut verzet naar een andere datum. Om 13 uur was er heerlijke soep van Betty en serveerde het A&K team lekkere broodjes. Al met al was het een zeer geslaagde ochtend en aan alle vrijwilligers heel hartelijk dank!
Lydia Amsterdam, co÷rdinator Onderhoud en Compost.  Bekijk hier de foto'sOnderhoud en Compost: Op 22 maart wordt het water aangesloten.

(  maart 2018 )    Wij gaan er vanuit dat op 22 maart de vorst wel uit de grond is en het dus de bedoeling is om op 22 maart het water erop te zetten. Met de waarschuwing dat de leden niet vergeten voor die tijd de aftap kraantjes en kranen dicht te draaien. 


Rapport GenX en PFOA in moestuingewassen.

(  maart 2018 )    Vandaag is het RIVM rapport over het moestuinonderzoek gepubliceerd. De twee onderzoeksvragen waren: Wat zijn de concentraties GenX en PFOA in geselecteerde gewassen uit moestuinen in de buurt van Chemours? Wordt de toelaatbare dagelijkse inname van GenX en PFOA overschreden door consumptie van deze gewassen. Het RIVM adviseert dat aangezien buiten het gebied van 1 km de concentraties zo laag zijn dat de gewassen veilig kunnen worden gegeten. Het Vlijpark ligt hemelsbreed op circa 2,1 km van Chemours.
Lees hier de brief 'Aanbieding rapportage Moestuinonderzoek'
Lees hier het rapport risicobeoordeling van GenX en PFOA in moestuingewassen in Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht.10 Maart: Vrijwilligersdag en NLDoet!

(  maart 2018 )    Jaja het is weer bijna zover, 10 maart de vrijwilligersdag en NLDoet. Net zoals de afgelopen jaren heb ik ook nu weer een aantal leuke klussen, om met elkaar te doen. Ook staan deze dag de vrijwilligers van de kas, kantine en compost weer voor u klaar. Hoe gaat deze dag eruit zien:
 •   9.00 uur: Koffie/thee en een klus uitzoeken.
 • 10.00 uur: gaan we met z’n allen aan de slag.
 • 11.30 uur: Koffie/thee met wat lekkers.
 • 13.00 uur: Lunch met een heerlijk soepje van Betty.
Na de lunch wie zin heeft en zijn klus nog af wil maken laat ik aan jullie zelf over. Ook kunnen jullie om 18.00 uur nog aan tafel bij Nienke. Tot 10 maart allemaal, wat voor weer het ook wordt we laten ons niet kisten en maken er weer een leuke dag van. Hartelijke groetjes, Lydia Amsterdam co÷rdinator O&C


Prijsverhoging van de consumpties in de kantine

(  maart 2018 )    Goedendag tuinleden, In 2010 hebben we voor het laatst de prijzen in de kantine vastgesteld. Ondanks de prijsverhogingen in de afgelopen 7 jaar en de accijns- en BTW aanpassingen, hebben we de tarieven in de kantine niet aangepast. Helaas ontkomen we er nu niet meer aan en daarom worden de tarieven van de consumpties in de kantine met ingang van zaterdag 10 maart a.s. aangepast. De frisdranken die nu €0,80 bedragen worden verhoogd naar €1,00. De frisdranken en alcoholische dranken die nu €1,20 zijn worden verhoogd naar €1,50. De prijzen van snacks en frites die nu €1,10 of €1,20 zijn worden €1,50. De prijzen van IJs-producten, broodje gezond en die van de ECO-producten worden in 2018 nog niet aangepast. Co÷rdinator A&K-team, Richard Schilten


Meld je aan voor SIMPEL BIO vˇˇr 7 mrt as.

(  maart 2018 )    Zie hier onder! Meld je aan vˇˇr woensdag 7 maart op info@vlijpark.nl en vermeld of je vegetarisch of juist met vlees wilt eten!


Nieuw dit jaar: simpel biologisch!

(  februari 2018 )    Vier keer dit jaar kunt u aanschuiven voor een simpele, maar wel biologische maaltijd, in een variant met vis of vlees of vegetarisch. Er wordt gebruik gemaakt van producten van het seizoen en waar mogelijk van kruiden van Vlijpark. Voor slechts 6 euro schuift u aan voor een simpel maar smakelijk drie-gangendiner. Tijdens de maaltijd zal er steeds een korte presentatie zijn in het kader van natuurlijk tuinieren/moestuinieren. De eerste “simpel bio” staat gepland op 10 maart aanstaande. Ook de vrijwilligersdag en NL Doet! Dus heeft u na een dag hard werken zin in een gezellig simpel bord eten, of schuift u juist graag aan na de zaterdagboodschappen of het voetbal? Schrijf u in via info@vlijpark.nl of in de kantine, u kunt dan meteen aangeven of uw voorkeur uit gaat naar vegetarisch eten of juist niet.


De Nationale Tuinvogeltelling op Het Vlijpark

(  januari 2018 )    Dit jaar organiseerde de Tuinploeg Natuurlijk Tuinieren voor de 2e keer op rij de Nationale Tuinvogeltelling op onze tuin.
Om 9 uur stond de koffie klaar en was de kantine al lekker warm. Kerstin gaf een instructie en iedereen kreeg een tellijst. na de koffie zochten 11 enthousiaste tellers hun favoriete vogelspotplek op. Een half uur later kwam iedereen terug naar de kantine en werden ervaringen gedeeld. De koffie stond al weer klaar en iedereen werd getrakteerd op een heerlijk stuk appeltaart. Kerstin gaf alle resultaten door op de website van de Nationale Tuinvogeltelling: 6 unieke tuinvogels zoals de koolmees, ekster, merel, stadsduif maar ook winterkoning, boomklever en een Vlaamse gaai. En de vogel die het meest gezien werd was de koolmees. Volgend jaar weer! Iedereen bedankt voor deze leuke ochtend. 
Bekijk hier de foto's


De werkploeg Natuurlijk Tuinieren: de Nationale Tuinvogeltelling, zaterdag 27 jan.

(  januari 2018 )    Beste medetuinders, Zaterdag a.s. gaan we weer samen tuinvogels tellen. Dat gebeurt niet alleen bij ons op het Vlijpark maar in het hele land. Zo ontstaat een landelijk beeld van welke tuinvogels dit jaar in de top 3 staan en of er belangrijke ontwikkelingen zijn. Wilt u eens gezellig meetellen? Dat kan dus zaterdag, 28 januari. Vanaf 9 uur is er koffie in de kantine en krijgt u alle informatie over het tellen en waar u dat het beste kunt doen. Vanaf half 10 gaan we tellen. Om 10 uur komen we weer bij elkaar om de resultaten te bespreken en door te geven aan het landelijke platform. Wie wil, blijft nog even koffie drinken. Graag tot zaterdagochtend,De werkploeg Natuurlijk Tuinieren.
Voor wie alvast meer wil weten, hier de link naar de landelijke internetsite: https://www.tuinvogeltelling.nl/BESTUURSMEDEDELINGEN: STORMSCHADE OP HET VLIJPARK

(  januari 2018 )    De storm van donderdag 18 jan. heeft op het park schade veroorzaakt. Controleer zo spoedig mogelijk uw tuin op eventuele schade aan bomen, huisje, pergola, kas enz enz.


GroenMoesMarkt

(  januari 2018 )    Als belangstellende in natuurlijk moestuinieren, eetbaar landschap, biodiversiteit en/of gezond en eerlijk voedsel stuur ik u in bijlage informatie over de in Nederland grootste overdekte markt op dit gebied. U kunt er in contact komen met ca 90 deelnemers, allen specialisten op hun gebied. Ik ben geen ondernemer maar een particulier met een uit de hand gelopen hobby…;  inmiddels al voor het 6e jaar organiseer ik, publicist op moestuingebied, deze Groenmoesmarkt. Deze zal plaats vinden op zondag 18 maart 2018 van 10.00 tot 17.00 uur in de Tuinmarkthallen van het Brabantse Boekel. Lees verder


Lees de nieuwjaarstoespraak uitgesproken op de nieuwjaarsreceptie

(  januari 2018 )    Wat fijn dat we hier samen zijn, om even stil te staan, en het glas te heffen op een fonkelnieuw jaar met alle nieuwe kansen en uitdagingen die daar bij horen. Naast alle mensen die hier aanwezig zijn, zijn er nu op dit moment ook mensen in gedachten bij ons aanwezig in dit verenigingsgebouw omdat zij niet lijfelijk aanwezig kunnen zijn. Lees verder


Wormenhotel biedt stedeling compost

(  januari 2018 )    Waar eerdere projecten voor groente-, fruit- en tuinafval mislukten, kunnen composteerkasten uitkomst bieden. Ze kwamen, ze zagen en ze verklaarden hem voor gek - ze, dat zijn de ambtenaren van de gemeente die Peter Jan Brouwer (55) op de koffie kreeg. No way, zeiden ze, dat Amsterdammers een composthoop op hun stoep dulden. Niemand wil een berg stinkend, rottend groente-, fruit- en tuinafval voor zijn deur. Het gaat je nooit lukken. Lees verder


Update vanuit het A&K-team

(  december 2017 )    Helaas heeft het A&K-team van Ida Boers vernomen dat zij uit het A&K-team stapt. Wij vinden het jammer dat zij, met zoveel ervaring en enorme inzet onze commissie verlaat. Wij bedanken Ida dan ook hartelijk voor haar inzet in de afgelopen jaren.  Lucie de Waard van tuin 77 heeft, toen zij op de tuin kwam, al gelijk aangegeven dat zij graag mee zou willen doen met de kantine. We hebben daarom Lucie gevraagd. Zij wil graag de open plek in het A&K-team innemen. Wij heten Lucie dan ook van harte welkom.  Namens het A&K-team, Richard Schilten.


Kerstborrel en Rad van Avontuur

(  december 2017 )    Het werd een ouderwets gezellige Kerstborrel met heerlijke hapjes en drankjes in de feestelijk versierde kantine. Ons op leeftijd zijnde Rad van Avontuur had een opknapbeurt gehad en stond zaterdagmiddag  te glimmen om waardevolle prijzen te verloten. Dymphy en Madelief waren de raddraaiers en om de beurt slingerden ze aan het rad waarna ze de fraaie prijzen bij de winnaars brachten. Ook Annemijn hielp enthousiast mee. De prijzen zijn mogelijk gemaakt door royale bijdragen van Mark Cornelisse (grondverzet- en groenbedrijf), Martin Vlot (hovenier) en Vreeken (zadenwinkel). Hartelijk dank aan iedereen die meegedaan en meegeholpen heeft.  Klik hier voor het fotoverslag.


BESTUURSMEDEDELINGEN:  INBRAAK IN TUINHUISJES - UPDATE

(  december 2017 )   Er is een rondje gelopen over de tuin gisteren en er zijn braaksporen gezien bij: tuin 25, 41, 56, 59, 73 en 84. Uit ervaring weten we dat een indringer terug kan komen, dus geen garantie als je er nu niet bij zit. Vandaag en de komende dagen kijken een aantal leden elke dag om te kijken of er nieuwe braaksporen zijn. Waarschijnlijk was deze indringer alleen: er stond 1 half leeggegeten bord bij tuinhuisje 73 op tafel en bij tuin 84 is door 1 persoon op de bank geslapen.  Nogmaals een dringend advies: Laat aan het einde van het tuinseizoen geen spullen van waarde achter in uw tuinhuisje. Neemt u alle drank mee naar huis en laat ook geen voedsel achter.


BESTUURSMEDEDELINGEN:  INBRAAK IN TUINHUISJES

(  december 2017 )    Vandaag 12 dec. is geconstateerd dat er in meerdere tuinhuisjes ingebroken is of pogingen tot inbraak zijn gedaan. Controleer uw tuinhuisje en indien nodig dient u aangifte van inbraak of poging tot inbraak te doen bij de politie. Dat kan ook digitaal. Het bestuur zal de verzekeringszaken afhandelen als u de schade meldt aan het bestuur. Stuurt u een e-mail aan info@vlijpark.nl voor nadere informatie. Het bestuur.


Kerstborrel en Rad van Avontuur, zat. 16 dec. vanaf 11:00.

(  december 2017 )    Beste tuinders,  Dit jaar hebben we onze eigen kerstmarkt in de kantine en wel op 16 december. Dat is ook de laatste zaterdag dit jaar dat de kantine open is. Naast dat we de gebruikelijke snacks frituren is de kantine in fraaie kerstsfeer omgetoverd. Met een echte kerstboom, buiten een vuurkorf waar worstjes boven gebraden kunnen worden en sfeervolle kerstmuziek. We hebben er ook een festijn om heen gebouwd, n.l. het Rad van Avontuur, waar grote en minder grote prijzen te winnen zijn. Een grote opkomst op deze dag zou leuk zijn. Lees verder


Werkbeurtenoverzicht 2018

(  november 2017 )    Het werkbeurtenoverzicht 2018 is hier te downloaden. Het overzicht is ook altijd aan te klikken op de startpagina van deze website.


Nieuws van onderhoud en compost

(  oktober 2017 )    In een eerdere nieuwsbrief stond dat de compost op zaterdag 16 december open zou zijn, maar dat is veranderd. Zaterdag 18 november is de compost nog eenmaal open dit seizoen van 9 tot 12 uur en gaan wij zaterdag 3 maart 2018 weer beginnen.  Zaterdag 18 november wordt ook het water afgesloten en zaterdag 10 maart weer aan gezet. Voor onverwachte veel snoeiafval mag u altijd mailen of bellen. Namens alle vrijwilligers van O&C wensen wij u alvast een fijne feestdagen en prettige jaar wisseling toe. Lydia Coordinator O&C


BESTUURSMEDEDELINGEN: De concept notulen van de ALV van 6 okt jl liggen ter inzage

(  oktober 2017 )    De concept(!) notulen van de Algemene Leden Vergadering van 6 oktober 2017 liggen voor de leden ter inzage in het bestuurskantoor in de kantine.


Wie komt er rijsttafelen op 25 november op Het Vlijpark?

(  oktober 2017 )    Idereen van het Vlijpark en hun introducÚs worden bij deze van harte uitgenodigd aan te schuiven voor een echte indische rijsttafel op zaterdag 25 november om 18:00 uur! Voor 15 euro per persoon mag u proeven van verschillende Indische gerechten, ontvangt u een lekker bijpassend welkomstdrankje en een dessert. Aanmelden kan tot en met zaterdag 4 november in de kantine of via info@vlijpark.nl  Lees verder


Nieuws van de groencommissie:   De  Wormenhotels Zijn Verhuisd

(  oktober 2017 )    De beide wormenhotels bij de kas hebben uitstekend gefunctioneerd. Met grote regelmaat leverden tuinleden hun groente- en fruitafval af in de wormenhotels. Door al dat lekkere eten groeide de populatie wormen enorm en oogstten we veel percolaat. Maar wormen houden niet van kou. Als de temperatuur richting het vriespunt gaat, dan zullen ze dit niet overleven. Daarom hebben we de wormen uit de wormenhotels op de compostverwerking losgelaten. Als het gaat vriezen, kunnen ze ver weg kruipen in de grote berg compost. Volgend voorjaar zetten we weer nieuwe wormenhotels op. 


Van voetbalveld naar voedselveld

(  oktober 2017 )    Van Drechtstadboer:   beste vrienden, Uitnodigingen voor 31/10 & 01/11.
SC Amstelwijck en Rechtstreex werken met Drechtstadsboer sinds voorjaar '17 samen aan een mooier gezonder duurzamer Dordrecht. Wij nodigen u uit om met uw aanwezigheid te delen in ons gezamenlijk succes. Wij vieren twee bereikte resultaten in onze kortehistorie als Drechtstadsboer. Dinsdag 31/10 overhandiging petitieProeftuin Amstelwijck i.o ten stadhuize om 13.45 uur & Woensdag 01/11 Opening Rechtstreex in Dordrecht te Weizigt Duurzaamheidscentrum om 16.00 uur. Met live muziek, hapje drankje. Tevens gaan op beide dagen onze twee nieuwste videofilmpjes in premiŔre. 'Rechtstreex in Dordrecht' en 'Proeftuin Amstelwijck i.o.'PS Campagne Proeftuin Amstelwijck i.o. U kunt tot 1 november a.s uw steunbetuiging nog delen op https://proeftuinamstelwijck.petities.nl/Onderhoud en Compost: Watermeters en compost openings- en sluitingstijden

(  oktober 2017 )    28 oktober is de laatste reguliere dag dat we open zijn op de compost van 9 uur tot 12 uur.  We zullen wel op 18 november open zijn voor de laatste herfstklussen en die dag sluiten we om 10 uur ook het water af. U kunt dan, net als vorig jaar, een watermeterstandkaart afhalen in de kantine of op de compost, om de stand van uw watermeter door te geven aan de penningmeester.  Wanneer u deze dag andere verplichtingen heeft, geeft u de stand per mail door aan onderhoud-compost@vlijpark.nl of info@vlijpark.nl    Lees verder


BESTUURSMEDEDELINGEN: Vacature voor algemeen bestuurslid

(  oktober 2017 )    Het bestuur vraagt de leden uitdrukkelijk zich te melden wanneer men belangstelling heeft voor een bestuursfunctie, dat kan tot 30 dagen voor de eerst volgende ALV in mrt/apr 2018 via info@vlijpark.nl en/of per brief. Zie de voorwaarden in het Huishoudelijk Reglement.  Tijdens de ALV van 6 okt jl heeft de ALV besloten de vacature tijdelijk in te vullen. Het bestuur bestond op dat moment uit 4 leden zonder voorzitter. Om te kunnen besturen zonder voorzitter zijn echter een oneven aantal bestuursleden nodig. Het bestuur heeft Matthijs Reppel van tuin 54 bereid gevonden om op tijdelijke basis de vacature in te vullen tot en met de ALV van mrt/apr 2018.


Wie komt er rijsttafelen op 25 november op Het Vlijpark?

(  oktober 2017 )    Idereen van het Vlijpark en hun introducÚs worden bij deze van harte uitgenodigd aan te schuiven voor een echte indische rijsttafel op zaterdag 25 november om 18:00 uur! Voor 15 euro per persoon mag u proeven van verschillende Indische gerechten, ontvangt u een lekker bijpassend welkomstdrankje en een dessert. Aanmelden kan tot en met zaterdag 4 november in de kantine of via info@vlijpark.nl  Lees verder


HERFSTFAIR: Videoverslagen van RTVDordrecht

(  oktober 2017 )    Tijdens de HerfstFair heeft RTVDordrecht een nieuwsitem en een uitgebreid verslag van onze herfstfair gemaakt. Bekijk hier het nieuwsitem en hier het uitgebreide videoverslag met onze volkstuinders Nienke Steensma (tuin 3), Angela van Seteren (tuin 19) en Marianne Reppel (tuin 54)


HERFSTFAIR: Bedankje aan de vrijwilligers van coordinator faircommissie Jori Neels

(  oktober 2017 )    De herfstfair 2017 was ook dit jaar weer een groot succes. Dit is door jullie, onze vrijwilligers, mogelijk gemaakt. Met zoveel enthousiasme  en inzet is er in goede harmonie samengewerkt. Graag zou ik jullie  daarvoor  persoonlijk  bedanken. Dat gaat mij niet lukken. De herfst komt eraan en niet iedereen zal nog veel op de tuin zijn. Met deze mail wil ik jullie hartelijk bedanken voor: - het op- en afbouwen van de kramen - het inrichten van de kramen - het gereed zetten en inrichten van de kramen - de bezetting van de kramen - het bakken door de vrijwilligers tbv de verkoop in de koffiekraam - het verkopen van deze lekkernijen - het opkweken van de planten en pompoenen - het maken van de lunch pakketten en het rondbrengen hiervan - de inzet van het a & k team - de rondleidingen die verzorgd worden - het ter beschikking stellen van gewassen tbv verkoop - het welkomstcomite - de vele vele voorbereidingen die vooraf gaan om tot een goed resultaat   te  komen. Kort samen gevat: alle voorkomende werkzaamheden, die zo belangrijk zijn voor het slagen van een vlijpark fair. Ook niet te vergeten: Met  mijn vragen omtrent de coordinatie kon ik altijd terecht bij Jacqueline of Matthijs. Heel veel dank daarvoor. Ook bedankt voor de gezelligheid na de fair. Ik vond het heel fijn om dit alles voor de 1e keer te organiseren en reken op jullie medewerking voor de tuinfair van 2018. Met hartelijke groet, Jori neels (95) Bekijk hier een fotoverslag van HerfstFair 2017


BESTUURSMEDEDELINGEN:  Agenda ALV van 6 okt online

(  september 2017 )    Beste leden, De agenda voor de komende Algemene Leden Vergadering is hier te downloaden. De agenda wordt - na een eerder genomen besluit - alleen op papier verzonden aan de leden zonder internet en/of e-mail adres.
Algemene Leden Vergadering - 6 okt. 2017 - aanvang 19:30 - kantine van het vlijpark


HERFSTFAIR NIEUWS

(  september 2017 )    De faircommissie heeft haar persbericht over de herfstfair van 30 sept. verzonden aan circa 150 contacten waaronder aan de leden van het netwerk Stadslandbouw Dordrecht, volkstuinverenigingen in Dordrecht, meerdere verenigingen en instellingen op het vlak van natuureducatie, de bijenvereniging, politieke partijen, lokale media enz. Lees hier de e-mail met het persbericht.


Jeu de Boules en Sjoelen afgelast

(  september 2017 )    Zondag 17 september wilden we een jeu de boules wedstrijd organiseren. Wegens te geringe belangstelling hebben we moeten besluiten dat het niet door gaat. Het A&K Team.


HerfstFair. Wij rekenen op jullie verenigingsgevoel en hopen op veel vrijwilligers

(  september 2017 )    Een prachtige lente en een mooie zomer ligt  bijna achter ons. De herfst heeft haar veelkleuren kleed reeds aangetrokken,  daar  gaan we  van genieten. Bij dit seizoen hoort natuurlijk De Herfstfair op Het Vlijpark, 30 sept 12:00 - 16:00.

Zoals jullie hebben gezien hangt de poster inmiddels al in de kast. Het thema van deze fair is Proeverij en Lekkernijen. Nienke (tuin 3) is reeds geruime tijd bezig een uitgebreide proeverij samen te stellen. De vrijwilligers van de Kwekerij hebben dit jaar een collectie siergrassen, zaden en meer. Vrijwilligers achter de plantenkramen zijn er reeds. Het A&K team zal in de kantine aanwezig zijn voor koffie, thee, fris en drankjes.  Lees verderDe Compost is op zaterdag 16 september gesloten

(  september 2017 )    In verband met het vrijwilligersuitje is de compost op zaterdag 16 september gesloten.


HerfstFair op Het Vlijpark. Proef de oogst.

(  september 2017 )    Na een tijd van hard werken, komt nu de tijd van oogsten. Ook op het Vlijpark wordt volop geoogst.
Deze herfst biedt de volkstuinvereniging  "Het Vlijpark"  een prachtig aanbod van planten, kruiden, zelfmaakideeŰn en natuurlijk heel veel gezelligheid. De oogst is binnengehaald en u bent van harte welkom om te komen genieten. Op zaterdag 30 september bent u welkom van 12.00 tot 16.00 uur op de Nieuwe Noordpolderweg 1 te Dordrecht. Lees verderRIVM op zoek naar GenX en PFOA op gewassen en in de bodem

(  augustus 2017 )    Op woensdag 30 augustus kwamen twee onderzoekers van het RIVM naar het Vlijpark voor het vervolgonderzoek naar aanwezigheid van GenX of PFOA op onze tuin. De beide onderzoekers vroegen om vijf stuks vruchtgroenten, vijf stuks bladgewassen en vijf stuks knolgewassen. Daarvoor hebben ze op tuin 95 courgettes geoogst, op tuin 78 andijvieplanten en op tuin 52 gele bietjes. Op die drie plekken zijn tevens grondmonsters genomen. Ook is een monster van slootwater achter tuin 78 genomen en een monster van hemelwater uit de regenton op tuin 52.
Het onderzoek trok de belangstelling van diverse media. Verslaggevers, fotografen en filmers van AD De Dordtenaar, TV Rijnmond en SBS/Hart van Nederland hebben alles uitgebreid vastgelegd. Het RIVM neemt dezelfde monsters op twee andere locaties in Dordrecht, twee locaties in Papendrecht en drie locaties in Sliedrecht. Naar verwachting komt het resultaat van de onderzoeken begin 2018 beschikbaar, dit heeft te maken met de aard van het onderzoek.  Bekijk hier een aantal foto's  -  bekijk hier het TV verslag van RTV Dordrecht en RTV Rijnmond  -  bekijk hier het verslag in AD de Dordtenaar  -  bekijk hier het TV verslag van SBS HartvanNederland (vanaf 06:23)   HERFSTFAIR  op 30 september as.

(  augustus 2017 )    De HerfstFair 2017 vindt plaats op 30 sept. as van 12:00 tot 16:00. Informatie bij Jori Neels - tuin 95 - en/of via fair@vlijpark.nl. Lees verder


BESTUURSMEDEDELINGEN: Nieuwe co÷rdinator van de Faircommissie

(  augustus 2017 )    Beste leden, het bestuur is verheugd aan te kunnen kondigen dat de faircommissie een nieuwe coordinator heeft. Jori Neels van tuin 95 heeft het co÷rdinatorschap overgenomen van Anja Dijkstra. Het bestuur is Anja bijzonder erkentelijk voor haar fantastische inzet en organisatie van de TuinFairs Ún HerfstFairs. Het bestuur wenst Jori veel succes en vooral plezier bij de organisatie van de voor de vereniging zo belangrijke fairs. Anne Marie Beem van tuin 1 is toegetreden tot de faircommissie. Het bestuur wenst natuurlijk ook Anne Marie heel veel plezier toe in de veelzijdige en enthousiaste faircommissie.  


BESTUURSMEDEDELINGEN: Vrijwilligerspassen

(  augustus 2017 )    Voor alle tuinleden is een vrijwilligerspas van het vrijwilligershuis Drechtsteden aangevraagd. U kunt de pas ophalen in de ruilwinkel naast de kantine. De ruilwinkel is iedere zaterdagochtend geopend.


Jeu de Boules en Sjoelen

(  augustus 2017 )    Zondag 17 september willen we een jeu de boules wedstrijd organiseren. Aanvang 13 uur. Voor tuinders die niet van jeu de boules houden hebben we een alternatief, namelijk sjoelen. Lees verder


Een tuin met blije bijen

(  augustus 2017 )    Kun jij ook zo van de natuur genieten? Dan mag je de bijen wel dankbaar zijn! Bijen spelen een onmisbare rol in de natuur. Sinds 2000 kent Nederland een hoge bijensterfte. Een goede reden om de bij een handje te helpen... Lees verder


Op 25 augustus organiseren wij een avond om nachtvlinders te bekijken

(  augustus 2017 )    In het gebied van het ‘ Vlijpark’ kunnen wij volgens de Vlinderstichting 170 verschillende soorten nachtvlinders aantreffen. Bent u ook ge´nteresseerd in deze dieren die vaak niet (goed) te zien zijn omdat ze zich pas rond de schemering of in het donker vertonen……  Kom dan op vrijdagavond 25 augustus naar de Kleine Vlij.  De avond start om half 9 met een drankje. Lees verder


Vervolgonderzoek naar GenX in groente en fruit

(  augustus 2017 )    Het RIVM start een vervolgonderzoek naar de aanwezigheid van GenX of PFOA in groente en fruit. Dat meldt de gemeente Dordrecht, die hierop aandrong bij de staatssecretaris. Het overleg tussen het RIVM, de VU en de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht heeft inmiddels plaatsgevonden. Aan het RIVM is gevraagd om een vervolgonderzoek uit te voeren, tot tevredenheid van Van der Velden. ,,Bewoners hebben gevraagd om extra onderzoek. Ik hoop dat we binnenkort beschikken over gegevens die meer duidelijkheid verschaffen.” Lees verder


Bewoners willen geen GenX in hun drinkwater

(  augustus 2017 )    Maandag 7 aug. gaat de provincie Zuid-Holland, het Ministerie van I&M, het RIVM en onderzoekers van de Vrije Universiteit met elkaar om de tafel. Besproken gaat worden wat de volgende stappen moeten zijn om de aanwezigheid van C8 en GenX in het milieu en in het drinkwater tegen te gaan.
Op dit moment worden omwonenden van de Chemours fabriek in Dordrecht al geadviseerd niet langer groenten uit eigen tuin te eten. Onderzoek door de Vrije Universiteit heeft zorgwekkende concentraties van stoffen als C8 en GenX aangetroffen. Deze stoffen zijn vrijgekomen bij de productie van teflon. Vooral de hoge C8 waarden geven reden tot voorzichtigheid, omdat het op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen staat. In de VS is deze stof al in verband gebracht met het voorkomen van nierkanker en teelbalkanker. Lees verder  In het radioprogramma 'Vroege Vogels' werd het onderwerp ook besproken. Beluister hier het fragment. Vanaf 2:39:20Wie doet er mee met de wormenkweek?

(  augustus 2017 )    Beste allemaal, Wil je meedoen aan de gezamenlijke wormenkweek op onze tuin, kom dan as zaterdag om 11.30 uur of zaterdag 12 augustus om 11.30 uur naar de kas voor een korte uitleg en foldermateriaal.
We hebben ca drie weken geleden een grote wormenbak gemaakt. De wormen hebben een paar weken nodig om te settelen en nu zijn ze zover dat ze honger hebben en willen gaan eten. Het idee achter een wormenkweek is dat je keukenafval (lelijke sla- of andijvieblaadjes, gedopte boontjes, bloemkoolstronk, aardappelschillen ed), fruitafval, koffie-en theeprut en verwelkte bloemen niet meer bij het gewone afval gaan, maar naar de wormenbak. De wormen eten het afval en maken daar compost en percolaat (vloeibare mest) van. Dit percolaat is, in verdunde vorm, uitstekende voeding voor kamerplanten, tomaten enz.  Als je meedoet, deel je natuurlijk ook mee in het percolaat.  Ben je ge´nteresseerd kom dan gerust langs. Je kunt meteen even kijken in de kleinere wormenbak die volop in bedrijf is.  Met vriendelijke groeten, Sandra Galje, tuin 66; Dineke de Gooijer, tuin 96; Jacqueline Steeghs, tuin 52Controleer uw watermeter regelmatig

(  augustus 2017 )     Naar aanleiding van een recente lekkage aan de waterleiding, herinneren wij u er aan dat het verstandig is om regelmatig uw watermeter te controleren. U bent zelf verantwoordelijk voor de waterleiding tussen de watermeter en de kranen / toilet in uw huisje. Controleer daarom regelmatig of er geen lekkage zit. Als de kranen in uw huisje dicht zijn, mag de watermeter niet lopen. Als dat wel het geval is, dan heeft u een lekkage. De kosten van het weggelopen water en reparatie van het lek zijn voor de eigenaar van het huisje. Daarnaast is het verstandig dat de hoofdkraan in de waterput dicht is als u niet op de tuin bent. Met beide maatregelen voorkomt u dat u onverwacht voor hoge kosten komt te staan.


Jaarlijkse BBQ op 19 augustus

(  juli 2017 )     Op zaterdag 19 augustus is er de jaarlijkse BBQ op het terras bij de kantine. Deelname €5 p.p. (excl. drankjes). Je moet je wel aanmelden, anders kunnen we de inkoop niet bepalen. Dit kan t/m dinsdag 15 augustus in de kantine of bij ÚÚn van de A&K-teamleden. Het kan ook op het mailadres: kantineteam@vlijpark.nl  We hopen op een grote opkomst. Het A&K-team


BESTUURSMEDEDELINGEN:  Brief van burgemeester aan CDA over onze eis om direct op ons park metingen te doen naar de mate van verontreiniging van de schadelijke stoffen PFOA en GenX.

(  juli 2017 )     In uw mail aan de gemeenteraad en ons college stelt u verder voor om bodemonderzoek (grond en grondwater) te laten uitvoeren  bij de volkstuinvereniging het Vlijpark en zo nodig bij andere volkstuinverenigingen in de buurt van Chemours.  U hoopt op deze wijze te komen tot een juist handelingsperspectief voor bewoners en volkstuinders. Lees verder


De VLETS komen naar Vlijpark!

(  juli 2017 )     Op zaterdag 12 augustus is er iets nieuws op Vlijpark; de VLETS winkel! Een VLETS (Vlijpark's local economical transaction system) winkel is een ruilwinkel die als uitgangspunt duurzaamheid heeft. Wat de een over heeft kan een ander misschien goed gebruiken!
Hoe werkt VLETS?  Ieder tuinlid krijgt bij de start van de VLETS winkel een startkapitaaltje van 10 VLETS. Wil je iets meenemen bij de winkel wordt het aantal VLETS van je voorraad afgetrokken, maar kom je wat brengen dan krijg je er weer VLETS bij. Samen met de vrijwilliger van de winkel bepaal je de waarde van hetgeen je inbrengt. Let op het is de bedoeling dat men ruilt, er wordt geen winst gemaakt!  Lees verder12 augustus FOOD GARDEN op Het Vlijpark

(  juli 2017 )     Op zaterdag 12 augustus willen we iets nieuws proberen. Verse vis uit de buitenoven! We serveren een driegangenmenu waarbij vis de hoofdrol speelt, maar voor mensen die dat liever niet eten, hebben we natuurlijk een alternatief.  Voor 12,50 krijg je een aperitief drankje en een driegangenmenu, drankjes passend bij de gerechten kunnen worden gekocht bij de kantine.  Wanneer voldoende mensen zich aanmelden kunnen we een mooi menu neerzetten! Dat aanmelden kan heel gemakkelijk voor 10 augustus; in de kantine ligt een inschrijflijst maar een mailtje naar info@vlijpark.nl  is ook goed. Een mail is ook prettig wanneer je geen vis lust, dat kan dan worden doorgegeven en dan houden we daar met de inkoop rekening mee.  We hopen veel mensen te kunnen begroeten in onze Foodgarden,  Karen en Nienke in samenwerking met het A en K team. Lees verder


BESTUURSMEDEDELING:  E-mail van CDA fractie aan B&W en de gemeente raad

(  juli 2017 )     Het cda gemeenteraadslid Theo Oostenrijk heeft naar aanleiding van ons persbericht Het Vlijpark bezocht en met enkele bestuursleden gesproken. Lees hier de e-mail die Oostenrijk aan B&W en de gemeenteraad heeft geschreven naar aanleiding van de informatie die hij van ons heeft gekregen.


Burgemeester Dordt eist duidelijkheid over GenX

(  juli 2017 )     Burgemeester Peter van der Velden wil zo snel mogelijk duidelijkheid over de risico’s van GenX voor de bewoners van Dordrecht. Dat signaal geeft hij in een brief aan staatssecretaris Sharon Dijksma en gedeputeerde Floor Vermeulen.  ,,Waar zijn we aan toe’’, zegt hij. Van der Velden die afgelopen week overdonderd werd door een onderzoek van de VU (Vrije Universiteit) naar de omstreden stof GenX op gras en gewassen rond de fabriek Chemours in Dordrecht, hamert bij de staatssecretaris en provincie op voortvarendheid en samenwerking tussen wetenschappers.

De burgemeester wil dat er zo snel mogelijk een eind komt aan alle verwarring. Hij wil dat er een gesprek komt tussen het ministerie, de provincie, het RIVM en onderzoekers van de VU om het onderzoek van de universiteit uit Amsterdam te delen, te bespreken en te duiden in relatie met eerdere onderzoeken naar Chemours en DuPont. ,,Waar zijn onze mensen in Dordrecht aan toe? Kunnen zij tomaten en andere groente uit hun tuin eten? Onze mensen hebben recht dat te weten.’’
Lees verder    Meer informatie op de site van de gemeenteReactie van Gemeente op onrust

(  juli 2017 )     PFOA en GenX in omgeving Chemours - reactie bericht VU/Volkskrant. Vandaag zijn we opnieuw geconfronteerd met een artikel rond Chemours. De Volkskrant bericht over een onderzoek van de VU naar de aanwezigheid van PFOA en GenX in de omgeving van het bedrijf. Hieronder vindt u de reactie van de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht: Dat GenX en PFOA in het milieu voorkomen, is geen verrassing. De provincie heeft eerder onderzoek laten doen naar PFOA en GenX in grond en grondwater. Die resultaten zijn in mei 2017 gepubliceerd. Lees verder


BESTUURSMEDEDELING: Reactie van het bestuur op berichten over Chemours

(  juli 2017 )     Aan de leden van ATV Vlijpark,  Vanmorgen bereikte ons, via de media, het bericht dat de vervuiling van de leefomgeving van Chemours (voorheen DuPont) een feit is. Onderzoekers van de VU in Amsterdam en het RIVM hebben onafhankelijk van elkaar onder meer PFOA (perfluoroctaanzuur) en GenX aangetroffen in gewassen middels verontreinigd water en na bloedonderzoek bij mensen.
Wat dit precies betekent voor de planten die u kweekt kunnen wij u niet vertellen. Wel kunnen wij u de links sturen naar de artikelen die vanmorgen in het nieuws zijn verschenen, zodat u een bewuste keuze kunt maken voor uw handelen: RTV Rijnmond  /  Chemours: meer onderzoek nodig naar vervuiling  /   Ongezonde concentraties GenX en C8 op groente en fruit rond Chemours  /   In Dordrecht is 'uit eigen tuin' geen aanbeveling    /   Omgeving chemiefabriek Chemours blijkt sterk vervuild: eet geen groenten en fruit uit de grond
Vanmiddag 21 juli is TV Rijnmond bij ons op de vereniging geweest en heeft gesproken met enkele bestuursleden. Dit item wordt als het goed is vanmiddag om 17.00 uitgezonden. Ook is er vandaag een persbericht verstuurd vanuit de Communicatie Commissie van de vereniging.  Wij houden u op de hoogte wanneer er verdere ontwikkelingen zijn. Bestuur ATV Vlijpark


RIVM waarschuwt voor legionella in tuinslang

(  juli 2017 )     In een tuinslang blijft stilstaand water achter. Dat warmt in de zon lekker op en dat is ideaal voor de legionellabacterie. Deze waarschuwing geeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Als je besmette waternevel inademt, kun je heel ziek worden. Wie onder de sproeikop in zijn tuin wil gaan staan, kan het water dus beter eerst even door laten lopen. Voor spelen onder de tuinsproeier geldt hetzelfde advies. Legionella, ook bekend als de veteranenziekte, is een infectieziekte. Besmette patiŰnten voelen zich grieperig met koorts, hoofdpijn en spierpijn. Lees verderNieuws van de Compost

(  juli 2017 )     Op 17 juli zijn op de compost de compostbakken omgezet, het restant uit de uitgiftebak is afgevoerd en aangeleverde planten en struiken met kluiten zijn afgevoerd. Vanaf heden is het (naast coniferenafval) niet meer mogelijk struiken en planten met kluiten op de compost aan te leveren. Dit geldt ook voor het loof van nachtschade-achtigen, zoals aardappelen en tomaten. Deze maatregelen zijn noodzakelijk om via een zorgvuldig proces goede compost te kunnen maken. Goede compost is de beste bodemverbeteraar die je kunt bedenken en welkom in iedere tuin!
De afgelopen weken zijn diverse testen gedaan om de kwaliteit en het proces van composteren te meten. Met deze kennis en met de adviezen vanuit de workshop composteren zijn onderstaande werkzaamheden uitgevoerd. Lees verderWormenkweek, ook doen?

(  juli 2017 )     Wil jij ook de hoeveelheid afval die je dagelijks in de vuilnisbak deponeert, verminderen? Doe dan mee aan het composteren in een gezamenlijke wormenbak op het Vlijpark. De wormenbak is geschikt voor het verwerken van keukenafval. Het gaat om groente- en fruitresten, thee en koffiedik met de zakjes en verwelkte bloemen, de stengels in stukken geknipt.
De wormen produceren compost en percolaat. Percolaat is rijk aan voedingsstoffen en kan gebruikt worden als voeding voor potplanten en andere planten zoals tomaten. Lees verder
en bekijk een paar foto's


Verslag met foto's van de Workshop Composteren

(  juli 2017 )     De vrijwilligers van onze compost willen graag goede compost maken. Als compost vrijwilliger moet je daarom op de hoogte zijn van de ins en outs van het proces van composteren. Daarnaast is het van belang dat je de tuinleden kunt vertellen wat er precies gebeurt in een composthoop en waarom iets wel of niet aangeleverd mag worden. Daarom volgden de compost vrijwilligers op 12 juli een workshop composteren. Deze werd verzorgd door de gediplomeerde compostmeester Roger Bogaerts, een zeer ervaren en bevlogen lesgever van Vlaco en Velt. (Vlaco is een belangenbehartiger en organisator voor verwerking van organisch-biologische afval in Mechelen, BelgiŰ). Lees verder en bekijk de foto's


29 juni 2017:  HEEL DORDRECHT DOET OP HET VLIJPARK.

(  juli 2017 )     Medewerkers gemeente Dordrecht gingen vrijwillig aan de slag op Het Vlijpark.
Op donderdagmiddag 29 juni kwamen acht medewerkers van de gemeente Dordrecht naar het Vlijpark om vrijwilligerswerk te doen.  Onder het motto Heel Dordrecht Doet stelden zij hun handen en hersenen beschikbaar om op een andere manier met Dordrecht en Dordtenaren aan de slag te gaan. Deze middag hebben vier van hen de toegangspoort van ons park van een nieuwe verflaag voorzien. De andere vier gingen tweejarigen en vaste planten zaaien in De Kwekerij. De begeleiding van de klussen lag in handen van respectievelijk Lydia Amsterdam en Jacqueline Steeghs.
Met dit project wilden medewerkers van de gemeente Dordrecht de inwoners en organisaties van de stad beter leren kennen. Wij als vrijwilligersorganisatie waardeerden dit zeer! Klik hier voor het fotoverslag.Workshop Composteren

(  juli 2017 )     Op woensdag 12 juli is voor de vrijwilligers van onze compost een workshop composteren. De workshop bestaat uit een theoretisch gedeelte (diertjes, bak, vat, wormenbak, hoop, warmte, zuurstof, diverse testjes) en een praktijkgedeelte (omzetten, vullen, knijptests). De workshop wordt verzorgd door de  Belgische compostmeester Roger Bogaerts uit Mechelen. Hij is verbonden aan het team Thuiskringlopen van Vlaco. Deze organisatie houdt zich al 25 jaar bezig met biologische kringlopen. De workshop is van 13.30 tot 17 uur en vindt plaats in de kantine en op de compost.


Zomerfeest 21 juli aankondiging

(  juli 2017 )     Goedendag tuinders, Wij, als A&k-team, willen op vrijdag 21 juli een gezellige zomeravond organiseren bij de oven/Jeu de boules baan.  Wij zorgen voor de hapjes. Dus kom je tuin uit en laat je verrassen. Aanvangstijd is 20 uur. We hopen op een grote opkomst. Je moet je wel even aanmelden want dan kunnen wij makkelijker inschatten wat we zoal moeten inkopen. De bijdrage aan deze bijeenkomst is €2,50 p.p. Kinderen onder de 12 jaar gratis. lees verder


Atlasceder in tuin 85 wordt verwijderd

(  juli 2017 )     Zaterdag 8 juli wordt door Martin Vlot (Boom- en Groenverzorging) de Atlasceder uit tuin 85 verwijderd. Dit zal ongetwijfeld voor een aantal tuinleden voor ongemak zorgen. Een van de paden naar tuin 85 zal door die werkzaamheden afgesloten zijn. Mogelijk zult u moeten omlopen. Betty en Richard van tuin 85 bieden al bij voorbaat hun verontschuldiging aan voor eventuele overlast.


Zoek mee naar niet zieke essen

(  juni 2017 )     Essenbomen in Nederland worden massaal aangetast door de essentakziekte. Deze schimmel zorgt ervoor dat de boom verzwakt, en zo vatbaarder is voor andere ziektes. Tachtig procent van de essen is inmiddels aangetast, en het wordt steeds duidelijker dat de meeste essen de essentaksterfte niet gaan overleven. Maar er is een klein sprankje hoop: een klein aantal essen lijkt resistent tegen de ziekte. Het publiek kan meehelpen in de zoektocht naar de nog gezonde essen. Lees verder


Medewerkers gemeente Dordrecht vrijwillig aan de slag op Het Vlijpark

(  juni 2017 )     Op donderdagmiddag  29 juni komen acht medewerkers van de gemeente Dordrecht naar het Vlijpark om vrijwilligerswerk te doen.  Onder het motto Heel Dordrecht Doet stellen zij hun handen en hersenen beschikbaar om op een andere manier met Dordrecht en Dordtenaren aan de slag te gaan. Deze middag zullen vier van hen de toegangspoort van ons park van een nieuwe verflaag voorzien. De andere vier gaan tweejarigen en vaste planten zaaien in De Kwekerij. De begeleiding van de klussen ligt in handen van respectievelijk Lydia Amsterdam en Jacqueline Steeghs. Met dit project willen medewerkers van de gemeente Dordrecht de inwoners en organisaties van de stad beter leren kennen. Wij als vrijwilligersorganisatie waarderen dit zeer!


Bericht van de vrijwilligers van de Compost en Onderhoud

(  juni 2017 )     Even een berichtje van de vrijwilligers van de compost. Wij hebben gemerkt dat vooral op de zaterdagen het heel druk is met het brengen van het groenafval en kopen van gas en boerengrond. Maar ook zijn wij blij dat er massaal gebruik word gemaakt van de verwerkte compost. En wij streven er naar om steeds betere compost te leveren, maar daar hebben wij jullie hulp bij nodig, er mag geen aarde bij het groenafval dus alles zo goed mogelijk uitschudden en zo als al eerder gemeld wij nemen geen planten met wortels en aarde aan op de compost die dienen jullie zelf af te voeren net zoals coniferenafval. Lees verder


Voor wie het heeft gemist! Het Vlijpark tijdens de TuinFair van 27 mei op TV.

(  juni 2017 )     Het vlijpark neemt een ijsvogelspotplek in gebruik met een toelichting van Kerstin van de tuinploeg Natuurlijk Tuinieren, onze penningmeester Henk verteld over het Vlijpark en Jacqueline  van De Kwekerij vertelt wat er zoal is opgekweekt. Bekijk Hier nog het filmpje.


Voor kinderen en kleinkinderen van tuinleden organiseert de tuinploeg Natuurlijk Tuinieren op zaterdag 1 juli, een tuinbeurt voor kinderen.

(  juni 2017 )     Voor wie? Kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar, maar jonger en ouder mag natuurlijk ook. Wanneer? Zaterdag, 1 juli van 10.30 tot 12.00. Lees verder


LEZING: Heb ik dit ook in mijn tuin staan?

(  juni 2017 )     Kom naar een lezing van Jacques van der Neut over invasieve exoten. Vrijdagavond 23 juni zal boswachter en natuurfotograaf Jacques van der Neut op het Vlijpark een lezing houden over invasieve exoten. Dat zijn uitheemse planten, organismen en dieren die in een nieuw gebeid terecht gekomen zijn en daar schade aan kunnen richten. Maar dat hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn. Lees verder


BESTUURSMEDELING: Leden bijeenkomst

(  juni 2017 )     Uitnodiging ledenbijeenkomst 30 juni.  Het bestuur nodigt de leden van harte uit voor een bijeenkomst op vrijdag 30 juni om 19.30 uur. De bijeenkomst is gewijd aan de herkeuring (medio 2018) van het Keurmerk Natuurlijk Tuinieren en aan de mogelijkheden van verduurzaming van het energieverbruik, onder andere door over te stappen op zonne-energie. We beginnen de avond met een inventarisatie van de inzet van natuurlijk tuinieren: wat hebben we tot nu toe gedaan en welke mogelijkheden liggen nog open.
Na de pauze presenteert Arnoud Offerhaus, projectleider/adviseur Stichting Drechtse Stromen, het initiatief Zon op andermans dak. Zon op andermans dak is een project waarbij de gemeente Dordrecht voor de komende 25 jaar gratis daken beschikbaar stelt voor zonnepanelen van particulieren en verenigingen. De deelnemers behartigen hun belangen door middel van een co÷peratie. Zie ook Zon Op Andermans DakOp de hoogte blijven van de activiteiten van Stichting Steunpunt Drechtstadsboer?

(  juni 2017 )     Als u op de hoogte wilt zijn van de vele en interessante activiteiten van de Stichting Steunpunt Drechtstadsboer kunt u zich inschrijven op hun nieuwsmails: Klik hier en klik linksboven op subcribe. Zie ook wat de stichting allemaal organiseerd.


BESTUURSMEDEDELING: Hoe groen is het Vlijpark?

(  juni 2017 )     Hoe duurzaam zijn we op ons Vlijpark en kan het beter? Dit onderwerp werd besproken op de laatste bestuursvergadering.  Twee bestuursleden bezochten begin mei de informatieavond ‘Zon op andermans dak’  over een project waarbij de gemeente Dordrecht de komende 25 jaar gratis  daken beschikbaar stelt voor zonnepanelen.  Particulieren en verenigingen kunnen participeren in een co÷peratie die de panelen gaat beheren. 
Alvorens daar Řberhaupt een zinnig woord over te kunnen zeggen, wil het bestuur inzichtelijk krijgen  hoe we het op dit moment doen.  Aan het A&K team en de co÷rdinatoren O&C en Groen is gevraagd een inventarisatie te maken van de huidige apparaten en hun energieverbruik. Aan hen is tevens de vraag gesteld alvast ideeŰn aan te dragen voor vermindering van het energieverbruik.
Met het resultaat van dit onderzoek en de (on)mogelijkheden om over stappen op een duurzamere bron van energie, zal het bestuur vervolgens in gesprek gaan met de leden.BESTUURSMEDEDELING: Honden in de kantine?

(  juni 2017 )     Bij de ALV leek de vraag eenvoudig; mogen er honden in de kantine tijdens het eten of het eten klaarmaken op zaterdag? De leden konden stemmen en een meerderheid besloot dat het antwoord "nee" moest zijn. Toch bleek deze zaak in de praktijk niet zo eenvoudig. In de weken na de ALV ontving het bestuur meerdere vragen zoals;
- mag mijn hond wel op andere dagen in de kantine komen?
- mag mijn hond na het eten en eten klaarmaken op zaterdag in de kantine?
- mag mijn hond op het terras van de kantine?
Lees verderTuinen Schouw vanaf de tweede week van juni

( juni 2017 )  Vanaf de tweede week van juni gaat de Groencommissie weer op pad om de tuinen van Het Vlijpark te schouwen. Het regelmatig onderhoud van uw tuin, het pad en de sloot zijn belangrijke aandachtspunten. Daarnaast wordt gelet op wortelonkruid op en nabij de grens met uw buren, op de zichtbaarheid van uw tuin en op de hoogte van de heggen.
Alle tuinleden worden ge´nformeerd over het resultaat van de schouw van hun tuin Klik hier voor de schouwlijst
.


TuinFair Groot Succes! Lees het verslag en bekijk de foto's.

( mei 2017 )  De Tuinfair van afgelopen zaterdag was een groot succes. Het was prachtig weer, iets aan de warme kant maar dat mocht de pret niet drukken. De vrijwilligers van de Kwekerij waren al maandenlang heel intensief bezig geweest met het opkweken van de planten die nu met de bezoekers van de Tuinfair meekonden, zij hebben daar ontzettend veel tijd en energie in gestoken. Er zijn veel planten verkocht en de bezoekers waren zeer te spreken over de kwaliteit en variŰteit van de planten. Lees verder


Nieuwsbrief van Onderhoud en Compost

( mei 2017 )  6 juli is het alweer een jaar geleden dat ik de co÷rdinatie van onderhoud en compost heb overgenomen. In dat jaar is er heel veel gedaan door een ploeg vaste vrijwilligers, maar ook door een groot aantal vrijwilligers op de vrijwilligersdagen!
Wij zijn als eerste begonnen met het reorganiseren van de compost. Daar hebben we veel afval afgevoerd, de meeste machines die kapot waren zijn hersteld en een aantal van die machines is opnieuw gekeurd. De grasmaaier was al zo oud, dat het niet meer de moeite loonde om deze te laten maken. Lees verderActiviteiten: Potluck! op 17 juni as om 18:00 uur.

( mei 2017 )  Omdat het zo gezellig en lekker was doen we het nogmaals… Het A&K-team wil op zaterdag 17 juni weer een gemeenschappelijke maaltijd organiseren. We hopen op een grote opkomst bij de: POTLUCK.  Lees verder. Download hier het inschrijvingsformulier.


TuinFair 2017: Kom met ons de lente proeven op volkstuincomplex Het Vlijpark!

( mei 2017 )  Zoals ieder voorjaar pakt de volkstuinvereniging “Het Vlijpark” uit met een prachtig aanbod van planten, kruiden, zelfmaakideeŰn en vooral heel veel gezelligheid. Rondom het thema 'proef de Lente' worden kramen ingericht en activiteiten opgezet. Op zaterdag 27 mei bent u van harte welkom van 10.00 tot 16.00  uur op de Nieuwe Noordpolderweg 1 nabij voetbalvereniging Oranje Wit. Lees hier het persbericht


PARKEERPLAATS TIJDENS TUINFAIR GESLOTEN VOOR AUTO'S

( mei 2017 )  Vanaf donderdagavond 25 mei tot zaterdagavond 27 mei is de parkeerplaats gesloten voor auto's van tuinleden.


Bezoek op het Vlijpark: Stedenband Dordrecht -  Bamanda

( mei 2017 )  Op zaterdag 13 mei kregen we op Het Vlijpark bezoek  van een delegatie van de stedenband Dordrecht – Bamenda.  Binnen de gemeente Bamenda (500.000 inwoners) in Kameroen is men bezig met het ontwikkelen van groene educatieprogramma’s. Ook het Vlijpark heeft educatie  hoog op de agenda staan en  zo ontstond een interessante uitwisseling over en weer. Na de eerste kennismaking  in het verenigingsgebouw lieten Nienke Steensma en Jacqueline Steeghs zien op welke wijze op onze tuin invulling wordt geven aan natuurlijk tuinieren. Natuurlijk zijn er veel verschillen tussen onze volkstuin en de moestuinen in Bamenda, maar op het gebied van natuurlijk tuinieren waren er veel overeenkomsten. Het was voor beide partijen een waardevol bezoek! Voor de foto’s klik hier.


TUINFAIR 2017: OPROEP AAN DE LEDEN.

Beste Vlijpark leden,
 
Jullie hebben de poster van de komende Tuinfair vast al gezien. Wat ziet ie er weer mooi uit hŔ? Dat hebben we te danken aan onze vormgeefster, Marleen Oud, van tuin 58.
Het thema van deze Tuinfair is “Proef de Lente”. Nienke Steensma (tuin 03) is ontzettend hard bezig om weer een geweldige proeverij voor elkaar te krijgen. Zij heeft jullie al gevraagd of jullie nog zelfgemaakte producten hebben die je af zou willen staan voor de proeverij. Of nog iets zou willen maken zoals een pesto, jam, chutney of iets anders. Denken jullie daar nog even aan? Wil je wel iets maken maar weet je niet hoe of wat dan kan Nienke je vast wel van een receptje voorzien.
 
Om deze dag te doen slagen hebben we natuurlijk de hulp van de nodige vrijwilligers nodig. En jullie snappen het al….graag zou ik weer een beroep op jullie doen.
Lees verder


"DE TUIN VAN PLUK"  Je bent welkom in de Tuin van Pluk:  Opening 17 mei a.s. Colijnstraat  

( mei 2017 )  Zinvolle bestemming braakliggend terrein. 17 mei a.s. om 16.00 uur wordt de nieuwe pluktuin aan de Colijnstraat in Dordrecht officieel in gebruik genomen. De “Tuin van Pluk” omvat, naast een pluktuin, een terrein voor ‘natuurlijk spelen’. Verder zijn er moestuinbakken geplaatst, waar iedereen zijn eigen groenten, fruit of kruiden kan kweken.
“Fleurige oplossing”  De tuin is een initiatief van New Horizon Urban Mining. In opdracht van Woonbron ontmantelde het bedrijf een deel van de woningen aan de Colijnstraat.Zolang er nog geen nieuwe plannen zijn voor het braakliggend terrein, blijft het perceel in beheer bij New Horizon. Michel Baars van New Horizon: “Zolang het terrein bij ons in beheer is, willen wij er op een zinvolle manier mee omgaan.  Standaard worden dit soort terreinen ingezaaid met gras en een paar keer per jaar gemaaid. Dat vinden we eigenlijk zonde. Het terrein voegt dan niets toe aan het woonplezier in de wijk. De opzet die we nu gekozen hebben is leuk voor alle mensen uit de buurt. Iedereen mag er bloemen plukken of zijn eigen groenten of kruiden kweken. Kinderen kunnen hier spelen. Ik vind het een fleurige oplossing.”Volg Pluk: https://www.facebook.com/tuinvanpluk/?fref=tsHelpt u ook mee de Vlijpark TuinFair tot een succes te maken?

( mei 2017 )  In de kantine ligt een stapeltje A3 posters van de tuinfair. Hangt u er een op een plek zodat voorbijgangers hem kunnen zien? Download hier de poster.


27 mei: De jaarlijkse TuinFair van Het Vlijpark!

( mei 2017 )  Op de gevel van een huis op de Voorstraat, schuin tegenover de Augustijnenkerk, staat een spreuk: Sine labore nihil. De spreuk wordt toegeschreven aan de Romeinse dichter Horatius en betekent zoveel als: Niets zonder arbeid. Je kunt stellen dat er in het huis heel wat arbeid is verricht; lange tijd was de vaandelfabriek Van Diemen er gevestigd. Tegenwoordig doet de Kinki Kapper er zijn knipwerk. Lees verder


Verslag van 'oud ontmoet nieuw'.

( april 2017 )  Kennismaken  met nieuwe leden. Op vrijdagavond 21 april was een kennismakingsavond voor nieuwe leden. ‘Oude’ leden verwelkomden de groep nieuwkomers en co÷rdinatoren vertelden het een en ander over de commissies.  Het A&K team had een voortreffelijke maaltijd verzorgd, echt TOP! Het werd een gezellige avond waarbij veel informatie uitgewisseld werd. Voor de foto’s klik hier.


BESTUURSMEDEDELING:  Concept notulen van de ALV liggen ter inzage

( april 2017 )  de concept notulen van de Algemene Leden Vergadering van 7 april liggen ter inzage vanaf zaterdag 22 april in de bestuurskamer.


Verslag van de cursus ecologisch moestuinieren op Het Vlijpark

( april 2017 )  In het vroege voorjaar van 2017 startte in de kas van Het Vlijpark een enthousiaste groep mensen met de cursus ecologisch moestuinieren. 
De cursus was bedoeld voor vrijwilligers die zich in de Drechtsteden inzetten voor een maatschappelijke doel en voor tuinders van Het Vlijpark.  Men kon zich inschrijven via het Vrijwilligershuis Drechtsteden. Het maximum aantal deelnemers van tien werd al gauw gehaald en uiteindelijk deden dertien belangstellenden mee. De groep was divers van samenstelling en dat maakte het meteen al interessant voor iedereen.
Lees verder en bekijk de foto'sBESTUURSMEDEDELING:  Nieuwe prijslijst gebruikersvergoeding

( april 2017 )  Bekijk hier de nieuwe prijslijst gebruikersvergoedingen per 19 april 2017


BESTUURSMEDEDELING: Update werkbeurten

( april 2017 )  Enkele aanpassingen en aanvullingen vindt u in het nieuwe werkbeurtenoverzicht. Directe link ook op de startpagina.


Planten van de vruchtbomen

( april 2017 )  Een delegatie van de groencommissie plantte vandaag, met hulp van Jan voor de kracht en Nicolien voor de vakkennis, de vruchtbomen. Bij de ingang staat de mispel en langs het Tuinpad staan de kroosjespruim en de kweepeer. Iedere boom is vakkundig voorzien van drie boompalen, stevig boomband, een zak biologische potgrond en twee flinke gieters water. Voor wie nog een klein beetje twijfelt over de vervanging van de bolacacia’s: de wortels die we eruit visten stonken verschrikkelijk. Kijk voor de foto’s van het planten hier.  


Komende weken planten we een aantal vruchtbomen in het algemeen groen

( april 2017 )   De groencommissie heeft gekozen voor soorten die van oudsher  thuishoren in onze omgeving. Er komt een mispel bij de ingang en langs het Tuinpad worden een kweepeer en een kroosjespruim geplant. Qua formaat is gekozen voor halfstam bomen, deze worden ca 2 tot 2,5 meter hoog. Bij tuin 5 komt een walnoot, maar deze zal in het najaar geplant worden. Tot die tijd zal op die plaats een majestueuze engelwortel staan. Lees verder


Nieuws van de kwekerij

( april 2017 )   Het is begin april en we hebben al wat mooie weken achter de rug! In de kas van De Kwekerij zijn de zaaibakken weer gevuld met veel verschillende zaden. We zien veel zaden ontkiemen.
Lees verder op het blog van de kwekerijNieuw. AVVN advieslijst Natuurlijk Tuinieren wat betreft bestrijdingsmiddelen.

( april 2017 )   De Advieslijst van het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren is recentelijk aangepast voor wat betreft de bestrijdingsmiddelen. Aanpassingen vinden wel vaker plaats, u vindt op www.avvn.nl altijd de laatste versie. Maar ook op onze eigen website. Kijk bij natuurlijk tuinieren.  


Moestuinman: Jaarcursus Voedselbossen

( maart 2017 )   Met trots kan ik melden dat ik samen met twee andere Voedselbos/Agroforestry pioniers deze jaarcursus organiseer en ga vormgeven. Deze jaarcursus combineert theorie, praktijkervaring & ontwerp. Een gedegen basis om zelf succesvol aan de slag te gaan! Data: 10 lesdagen vanaf 7 april 2017 t/m november 2017 Lees verder


Oud ontmoet Nieuw op vrijdag 21 april om 18:00 uur.

( maart 2017 )    Er is al vaker over gesproken maar nu zetten we het echt door. We organiseren een bijeenkomst waar nieuwe tuinleden voorgesteld worden aan tuinleden die al langer lid van onze vereniging zijn.
Het bestuur van onze vereniging en de co÷rdinatoren van de verschillende werkgroepen zullen een toelichting geven op de werkzaamheden die zij voor de vereniging verrichten. Verder is er alle gelegenheid om onderling kennis te maken.
Het Activiteiten- en Kantineteam zorgt voor de inwendige mens. Je moet dan denken aan een kopje soep, salades met wat stokbrood en snacks. Aan deze bijeenkomst zijn geen kosten verbonden. De drankjes die je nuttigt moet je wel zelf betalen.
I.v.m. de logistiek willen we wel graag weten met hoeveel deelnemers we rekening moeten houden. Daarom het verzoek om je voor 16 april aan te melden. Dat kan op een zaterdag in de kantine maar ook via een mailtje aan het A&K-team. Heb je dieetwensen laat dat dan ook even weten. De bijeenkomst is op vrijdag 21 april om 18:00 uur in de kantine van Het Vlijpark. Hopelijk tot dan! Namens het A&K-team, Richard Schilten (Tuin 85) Het emailadres van het A&K-team is: kantineteam@vlijpark.nlBESTUURSMEDEDELING: Jaarkalender 2017

( maart 2017 )    Op de startpagina van de website vindt u de link naar de jaarkalender 2017.


BESTUURSMEDEDELING: Agenda ALV  7 april 2017.

( maart 2017 )     Beste leden, U wordt van harte uitgenodigd om op vrijdag 7 april 2017 deel te nemen aan de algemene ledenvergadering (ALV) van de Amateur Tuindersvereniging Dordrecht 'Het Vlijpark'. De vergadering vangt aan om 19.30 uur en wordt gehouden in de kantine van Het Vlijpark (geopend vanaf 19.00 uur). Alle leden en aspirant-leden zijn van harte welkom op 7 april. Aspirant-leden hebben geen stemrecht. De agenda wordt u digitaal toegezonden. De leden zonder e-mailadres krijgen een papieren versie toegezonden per post. Lees hier de agenda.


Zeer geslaagde NLDoet en vrijwilligersdag op Het Vlijpark

( maart 2017 )     Het was een schitterende dag, de eerste echte lente dag van dit jaar. Op het Vlijpark gonsde het van de bedrijvigheid. Een 30-tal (!) vrijwilligers hadden zich aangemeld voor allerlei klussen die zo aan het begin van het seizoen onderhanden genomen moesten worden. Lees verder 


Groei & Bloei Dordrecht: Aankondiging lezing Max de Moestuinman

( maart 2017 )     Maandagavond 27 maart a.s. organiseert Groei & Bloei Dordrecht e.o. een lezing. Dit keer is Max de Corte (de Moestuinman) onze spreker. Graag nodigen wij u hiervoor uit. Het onderwerp: De natuurlijke moestuin. Moestuinieren is niet makkelijk. Toch kun je met beperkte kennis en/of ervaring een heel eind komen. Lees verder


AVVN: Kennisdelen over rattenoverlast

( maart 2017 )     Een van onze clubs in Noord-Holland kampt met een plaag van bruine ratten en vroeg om advies. Bij -werkelijke- overlast van ratten is het belangrijk om hygiŰnische maatregelen te treffen. Maar we gooien de vraag nu ook in de groep. We zijn benieuwd of u ervaringen hebt met rattenoverlast en welke succesvolle maatregelen u heeft getroffen. Met uw reacties kunnen we hopelijk de bewuste club op weg helpen en ook toekomstige vragenstellers van dienst zijn. Lees verder


Onzorgvuldige informatie van de Stem van Dordt over NLDoet op Het Vlijpark

( maart 2017 )     De Stem van Dordt heeft een artikel geplaatst over NLDoet op 10 en 11 maart in Dordrecht. Helaas is de informatie niet erg behulpzaam. De journaliste Eline Lohman heeft een paar weken terug per e-mail info over onze deelname aan NL DOET! gevraagd. Haar e-mail was gezonden aan Lydia Amsterdam die de mail vervolgens bij Jacqueline Steeghs en Anja Dijkstra neerlegde. Deze twee bestuursleden hebben haar uitgebreid voorzien van info. Dat Het Vlijpark zowel de blokhut op onze speeltuin De Kleine Vlij gaat opknappen als de 1000L vaten gaan inbouwen teneinde legionellabesmetting en algengroei tegen te gaan. Niet zo heel moeilijk dus.... zou je zeggen. En dan krijg je een artikel waar het Vlijpark niet eens in genoemd wordt en Anja opeens van "De Kleine Vlij" is. En ook nog genoemd wordt in het onderschrift bij een foto van "het boulende schaep". Het artikel draag op deze wijze waarschijnlijk niet bij aan het mogen verwelkomen van enthousiaste vrijwilligers die hun handen uit de mouwen willen steken voor het volkstuinpark Het Vlijpark tijdens NLDoet!
 


Plaats de watermeter terug vˇˇr zaterdag as 4 maart.

( februari 2017 )     Wilt u er voor zorg dragen dat vˇˇr komende zaterdag 4 maart de watermeter in de waterput van uw tuin is teruggeplaatst. Houdt de hoofdkraan gesloten. Hebt u hierbij nog een keer hulp nodig? Meld u dan aan bij Lydia Amsterdam of per e-mail via onderhoud-compost@vlijpark.nl zodat de vrijwlligers u op de ochtend van 4 maart kunnen helpen!  Let op! Als uw watermeter niet op tijd is aangesloten heeft niet alleen uw tuin geen water, maar ook alle tuinen die op dezelfde ringleiding zitten! Lees verder


NLDOET en vrijwilligersdag op zaterdag 11 maart.

( februari 2017 )     Zaterdag 11 maart is het weer de landelijke NL DOET en gelijk ook de vrijwilligersdag. We hebben de briefjes met de taken, net als de vorige keer, al klaar liggen voor zowel de mannen en de vrouwen. De laatste keer hadden we een vrijwilligersochtend, nu hebben we er een hele dag van gemaakt, voor wie er 's morgens niet kan en 's middags wel of omgekeerd. De bedoeling is dat we om 9 uur in de kantine samenkomen met een kopje koffie of thee, u de klus van uw voorkeur uitzoekt en dan zo'n beetje om half 10 gaan beginnen. Om 11 uur drinken we koffie of thee met wat lekkers, en om half 1 lunchen we met elkaar, zowel voor de ochtend- en middagploeg. Dan gaan we om half 2 weer aan de slag en om 15.30 uur stoppen we, en drinken nog gezellig iets met elkaar. Het zou fijn zijn als jullie je via onderhoud-compost@vlijpark.nl vast op willen geven, dan kan het A&K team een beetje rekening houden met de inkoop. Maar als u op de dag zelf beslist om te komen helpen is dat natuurlijk ook fantastisch. We gaan er met z’n allen weer een hele gezellige dag van maken! Met Vriendelijke Groet, Lydia Amsterdam, tuin 92, co÷rdinator vrijwilligerspool.


BESTUURSMEDEDELING: Offertes gevraagd voor een project ihkv de MJOB

( februari 2017 )      Beste tuinlieden,
Veel klussen op de tuin worden door vrijwilligers gedaan en daar zijn we natuurlijk erg blij mee. Een mooi voorbeeld hiervan is de frituurruimte van de kantine die deze winter door een aantal vrijwilligers onder handen genomen is. Het resultaat mag er zijn, u moet binnenkort echt eens een kijkje komen nemen.
In het MJOB (Meerjaren onderhouds- en beheerplanning) heeft u al kunnen zien dat er de komende jaren aardig wat onderhoud gepleegd moet worden.
Een aantal van deze klussen kunnen we zelf. Soms moet er echter wel eens iets gedaan worden wat we niet in eigen beheer kunnen maar waar professionals voor nodig zijn. Zoals bepaald loodgieters- of elektrawerk of een reparatie aan de constructie van een gebouw. Per project zullen hier altijd 3 offertes voor aangevraagd worden bij gespecialiseerde bedrijven.  Maar misschien zijn er ook tuinlieden die zelf een bedrijf in een bepaalde richting hebben, of die familieleden hebben met een dergelijke onderneming. Graag willen we deze bedrijven ook de gelegenheid geven om een offerte te maken. Vanaf heden zullen we dan ook elk project dat uitbesteed gaat worden op de website plaatsen zodat u er ook van op de hoogte bent en anderen ervan op de hoogte kunt stellen. Per project zal het bestuur een projectleider aanstellen. Deze is het aanspreekpunt voor zowel het uitvoerende bedrijf als de verantwoordelijke co÷rdinator en/of het bestuur.

Het eerste project dat we bij u melden betreft een bouwkundige reparatie in de werkplaats in het kantinegebouw. Informatie hierover is te verkrijgen bij Lydia Amsterdam, co÷rdinator Onderhoud & Compost. (Per e-mail: onderhoud-compost@vlijpark.nl of telefonisch via 06-21502725) Offertes voor dit project moeten vˇˇr 6 maart 2017 binnen zijn.
Met vriendelijke groet,    Bestuur ATV Dordrecht “Het Vlijpark”


AVVN bericht over milieuvriendelijke tuinaardeproducten. Bemeste tuinaarde uit de verkoop. Biologische potgrond te koop.

( februari 2017 )  Van het AVVN ontvingen we recent een belangrijk nieuwsbericht over milieuvriendelijke tuinaardeproducten. Er is in Nederland een ruim aanbod van tuinaardeproducten en niet al deze producten zijn goed voor het milieu. In haar nieuwsbericht zet het AVVN helder uiteen voor welke producten je het beste kunt kiezen en waarom. Met name de gevolgen van het gebruik van bemeste tuinaarde komen aan de orde. Het Vlijpark heeft de volgende AVVN advieslijst ter harte genomen, zie onderstaande berichten over bemeste tuinaarde en biologische potgrond. Lees verder


Cursus moestuinieren volgeboekt

( februari 2017 )  De cursus moestuinieren is volgeboekt en twaalf mensen doen mee. De zaden liggen klaar, er is een flinke hoeveelheid biologische potgrond beschikbaar en het lesmateriaal is bijna gereed. We gebruiken de handleiding ‘Zelf planten kweken’ van het Vlijpark. Daarnaast is een reader samengesteld over de principes en het toepassen van ecologisch tuinieren. De cursus is in De Kwekerij op zaterdagochtenden van 18 maart tot en met 22 april.


Tuinvogeltelling op Het Vlijpark

( februari 2017 )  In het laatste weekend van januari vond de Nationale tuinvogeltelling plaats. Voor het eerst werd die ook op het Vlijpark georganiseerd. De tuinploeg Natuurlijk Tuinieren had hiervoor uitgenodigd en een aantal enthousiastelingen kwamen af op hun oproep. Voorafgaande aan het tellen was er een uitleg op het videoscherm. Lees verder.


Nieuwsbrief van Onderhoud en Compost

( februari 2017 )   Sinds vorig jaar augustus zijn we op een andere manier aan onze compost gaan werken en met uw medewerking en de grote inzet van onze vrijwilligers zijn we al een heel eind gekomen. Dit jaar zullen we in deze lijn verder gaan en de compost steeds meer verbeteren. Helaas is er in de afgelopen periode, tijdens onze afwezigheid, wederom tuinafval op "de Compost" gestort. Niet alleen op een plaats waar het niet hoort, maar tevens ook tuinafval dat door ons niet wordt aangenomen maar door tuinleden zelf afgevoerd moet worden. Lees verder.


Compost, A&K Team en Watermeters.

( januari 2017 )  
Compost:
  Zaterdag 4 febr. en zaterdag 4 mrt. a.s. zorgen de vrijwilligers van de Compost er weer voor dat u uw tuinafval kwijt kunt en een gasfles of zakken potgrond kunt kopen. De Compost is dan open van 10 tot 12 uur. Op dit moment zijn er ook nog 30 bossen wilgentakken te koop voor € 1,25 per bos van 6 takken. De takken zijn tussen de 2 en 3 meter lang. Leuk om bijvoorbeeld als bonenstaken te gebruiken of als grondhout voor een mooie klimplant. E-mail:
onderhoud-compost@vlijpark.nl
A&K team:  Deze maand is een nieuw, enthousiast A&K team van start gegaan. En omdat de vrijwilligers van de Compost er zijn, gaat de kantine ook deze beide zaterdagen open! U bent van harte welkom, vanaf 10 uur voor een kopje koffie of thee en tussen 12 en 2 worden ook snacks verkocht. Het A&K team bestaat uit: Richard Schilten (co÷rdinator), Ida Boers, Jori Neels, Karen van Pelt en Martijn Schilten. E-mail: kantineteam@vlijpark.nl
Watermeters:  Op zaterdagmiddag 4 maart zal het water weer op de waterleiding aangesloten worden. Zorgt u ervoor dat uw watermeter vˇˇr die tijd teruggeplaatst is? Hebt u hierbij nog een keer hulp nodig? Meld u dan aan bij Lydia Amsterdam of per e-mail via onderhoud-compost@vlijpark.nl zodat de vrijwlligers u op de ochtend van 4 maart kunnen helpen!  Let op! Als uw watermeter niet op tijd is aangesloten heeft niet alleen uw tuin geen water, maar ook alle tuinen die op dezelfde ringleiding zitten!Het plantenaanbod van De Kwekerij online

( januari 2017 )   Wil jij ook al weten wat in 2017 in De Kwekerij opgekweekt zal gaan worden? Dan word je op je wenken bediend, want het  plantenaanbod is digitaal beschikbaar, met alle informatie Ún foto’s!
 Zo kan je vanuit je gemakkelijke stoel een keuze maken van wat je het komend seizoen in je tuin zou willen hebben. Dat geldt natuurlijk en zeker ook voor de werkgroepen in het algemeen groen. Voor degenen die de voorkeur geven aan papier: in de kas liggen boekjes met alle informatie. Lees verder of kijk bij 'planten verkoop'Groenmoesmarkt

( januari 2017 )   In het Brabantse Sint-Oedenrode wordt op zondag 19 maart al weer de 5e Groenmoesmarkt gehouden. Met 80 kramen van Nederlandse en Belgische bedrijven op gebied van (moes)tuinieren en gezond leven. Lees verder


Uitnodiging. College CafÚ korte keten.

 
( januari 2017 )   Een regionaal georiŰnteerde kijk op landbouw, zorg, duurzaamheid en economie vraagt om een nieuwe rol van de overheid. Waren voorheen voorzieningen als voedsel en zorg het domein van landelijke overheid. Thans pakken provincies en gemeenten een stevige rol, niet alleen in Zuid-Holland. Ook in andere provincies. Gemeenten stellen een voedselvisie op of rollen de rode loper uit voor burgerinitiatief. Buren organiseren met elkaar co÷peraties. Beter, goedkoper, is de claim. En stadsboeren zijn hot. Lees verder


Cursus 'Moestuinieren' op Het Vlijpark!

( januari 2017 )   Wil jij leren zelf gezonde groenten en kruiden op te kweken? Dan ben je in het voorjaar van 2017 welkom bij de moestuincursus van Het Vlijpark. De cursus is op zaterdagochtend.  Iedere les begint met een half uurtje theorie. Hier leer je onder andere over de verschillende grondsoorten, de principes van natuurlijk moestuinieren en wisselteelt. Daarna gaan we aan de slag in de kas. We maken samen een hoeveelheid zaaibakken. Je kunt  een keuze maken uit verschillende slasoorten, andijvie,  erwtjes, peultjes, rode biet en diverse kruiden. Als er belangstelling voor is, zaaien we ook eetbare bloemen. Spelenderwijs leer je hoe het zaaien en opkweken in zijn werk gaat. Lees verder.


BESTUURSMEDEDELING: Beschadigingen beschoeiing is hersteld

( januari 2017 )   Beste leden, na de baggerwerkzaamheden, die in de weken voorafgaand aan de kerstvakantie hebben plaatsgevonden en die door het waterschap zijn uitgevoerd, bleek dat er op een aantal plaatsen schade was ontstaan op ons complex. De meldingen omtrent deze schade zijn verzameld en besproken met het waterschap. Vorige dinsdag heeft het waterschap samen met een afvaardiging van het bestuur de aangegeven plaatsen in ogenschouw genomen. Donderdag 19 januari heeft het waterschap de toplaag van de beschoeiing vervangen daar waar die stuk was op de tuinen 96, 97 en 98. Interessante info: er is 5500 kuub slib verwijderd en met deze baggerklus kan de Molenvliet weer ca 15 jaar vooruit. Het bestuur van ATV Vlijpark.


Het Nieuwe pompoenenveldje

( januari 2017 )    Nieuws van de groencommissie. Op een frisse dag ergens begin januari beet de werkploeg Natuurlijk Tuinieren de spits af met de voorbereiding van het pompoenenveld tussen tuin 19 en tuin 20. Allereerst moest het onkruid verwijderd worden en daarna  werden grote stukken karton op de aarde gelegd. Daarop kwam een flinke laag oude stalmest die met kruiwagens opgehaald werd van de compostverwerking en als laatste kruiden de actieve tuinders er een mooie laag compost op. Lees verder.


De Nationale Tuinvogeltelling op Het Vlijpark op 28 januari 2017

( januari 2017 )    Op 28 januari vindt de Nationale Tuinvogeltelling plaats. De werkploeg natuurlijk tuinieren wil het seizoen beginnen met deze vogeltelling. Komt u ook mee tellen?  Verzamelen in de kantine op 28 januari om 11:00 uur. Tellen kan in uw eigen tuin, vanuit de kantine of vanuit de kas. Bent u ge´nteresseerd en wilt alvast meer weten kijk dan op:  https://www.tuinvogeltelling.nl/   U vindt daar informatie over hoe u moet tellen, welke vogels u zoal kunt tegen komen en de telresultaten van afgelopen jaren.  Lees verder.


Een overzicht van duurzame initiatieven in de Drechtsteden.

( januari 2017 )    Platform Duurzaam Dordrecht heeft een filmpje over de duurzame initiatieven in Dordrecht op youtube gezet. Bekijk Hier het filmpje.


BESTUURSMEDEDELING: Beschadigingen beschoeiing na baggerwerkzaamheden.

( januari 2017 )    Afgelopen herfst hebben er baggerwerkzaamheden plaatsgevonden door het waterschap in de waterpartijen aangrenzend aan ATV Vlijpark. Helaas bleken er na het baggeren beschadigingen te zijn ontstaan aan de beschoeiing van ons complex. Verscheidene leden hebben dit aangegeven bij het bestuur. De afgelopen weken heeft het bestuur de klachten ge´nventariseerd en heeft het bestuur ook zelf kunnen constateren dat er zaken zijn beschadigd. Natuurlijk is dit heel vervelend voor onze vereniging! Vandaag heb ik namens het bestuur dit bericht gestuurd aan het waterschap met het verzoek de problemen op te lossen. Wanneer er antwoord komt, houd ik de leden hiervan natuurlijk op de hoogte. Namens het bestuur ATV Vlijpark, Nienke Steensma


Nieuwjaarsreceptie van het SSKW op 20 januari 2017

( januari 2017 )    We nodigen u van harte uit voor de nieuwjaarsreceptie op vrijdag 20 januari 2017, 14.30 – 18.00 uur. Zo kunnen we elkaar een fantastisch Nieuw Jaar toewensen. Ook al worden de VrijwilligersPassen niet meer tijdens de receptie uitgedeeld (doen we in juni), we maken er als vanouds een gezellige middag van met leuke mensen, muziek, hapjes en drankjes. Om een idee te hebben hoeveel mensen er komen, vragen wij u om zich aan te melden via contact@sskw.nl. We kunnen dan voor voldoende drankjes en hapjes zorgen. Namens alle bestuursleden en medewerk(st)ers begroeten wij u graag op 20 januari 2017.HET VLIJPARK NIEUWS  2007 t/m 2016  vindt u in het archief