HET VLIJPARK  LEERTUIN   


SCHOOLTUIN 2010

Dinsdag 29 juni 2010 hebben de kinderen van school Noordhove afscheid genomen van de schooltuinen. Ze hebben allemaal een bewijs van groene vingers gekregen, hun oogst meegenomen en de afspraak dat ze nog eenmaal na de vakantie komen kijken!Tot slot kregen de begeleiders tekeningen van de tuintjes..Klik op de bovenstaande foto voor het beeldverhaal van Nel vd Heuvel

We schrijven april 2010 en het voorjaar breekt eindelijk door. En dus begint het schooltuinseizoen weer.
Inmiddels zijn dat al drie basisscholen: De Fontein in Wielwijk  - voor het vierde jaar, Noordhove uit de Vogelbuurt – voor het derde jaar  - en nieuw dit jaar – onze buurman van de Noordendijk De Regenboog.
De tuintjes zijn uitgezet en de kinderen hebben de voorletters van hun naam ingezaaid met sterkers. Bieten en afrikaantjes zijn voorgezaaid en pootaardappelen ingelegd om voor te trekken. Deze week gaan overal de aardappelen in de volle grond.


aardappelen

De lessen voor Noordhove en De Regenboog staan in het teken van het tuin-ABC. We beginnen dan ook met de A van aarde, aardappelen, aardbeien en andijvie. Daarna komen de bloemen, de boontjes, bijen en bestuiving. Gelukkig mogen we compost nog steeds met een C schrijven.
Alleen de kinderen van Noordhove hebben hun tuintjes hier op ons Vlijpark en worden wekelijks door ons viertal vrijwilligers begeleid. De Regenboog heeft ruimte op eigen terrein en organiseert de begeleiding samen met de BuitenSchoolseOpvang (BSO) en ouders. Wij hebben daar alleen de voorbereiding uitgevoerd, advies gegeven en zorgen dat alles naar wens blijft verlopen.


Voor onze Noordhove-kinderen is dit jaar nieuw dat we drie gezamenlijk in te richten tuinen maken: een “Soeptuin”, een “Proeftuin” en een bloementuin. In de soeptuin zaaien en planten we alles wat je nodig hebt voor lekkere soep. In de proeftuin komen vruchten, kruiden en radijs alles wat je direct van of uit de grond kan eten. Voor het bloemenzaad wat we vorig jaar hebben verzameld hebben we de bloementuin. Zo kunnen ze zien dat zelf verzameld zaad ook  echt opkomt – als je ervoor zorgt. Dit ook weer om de kringloop van de natuur  te benadrukken zoals ze ook vorig najaar de bolletjes hebben geplant, die nu langs het grote pad staan te bloeien.