DE LEERTUIN TOT EN MET 2014
Het Vlijpark biedt advies op het vlak van educatie, stadslandbouw en gewassen. Wij verzorgen ook rondleidingen op ons park. Dit alles volgens de principes van 'voor-wat-hoort-wat'.
Informatie bij het bestuur of bij de coördinator experimenteer- en leertuin 'in 't echt'. 


2014: Experimenteer- en leertuin  "IN 'T ECHT"

Experiment met lavameel

Vorig jaar hoorden we van de mannen van “Warm aanbevolen” enthousiaste verhalen over het gebruik van een minerale meststof: lavameel. (“warm aanbevolen” is een groep vrijwilligers die goedkope maaltijden kookt voor verschillende sociale instellingen. In het afgelopen jaar hebben wij daar viermaal groenten van de experimenteertuin aan kunnen leveren.)
In het verleden hadden zij zelf de beschikking over stukje land voor het verbouwen van eigen groenten. Daar hadden ze dat lavameel gebruikt en hadden daarmee goede resultaten gekregen. We hebben van hen een zakje gekregen. Voor meer informatie zoekend op internet vonden wij o.a. “Tuinvereninging Naarden”.Die hebben we een mailtje gestuurd en kregen per omgaande een enthousiast en uitgebreid antwoord in de vorm van een artikel uit hun tuinblad – getiteld: “Het gebruik van lavameel in de moestuin”- geschreven door één van hun leden: Manda-Marieke Schuurer-van Zelm.

Klik hier: http://www.vtvnaarden.nl/map/nieuwsbrieven/2013/feb/6.htm

Wij vragen ons af of onze tuinleden hier ook voor geïnteresseerd zouden zijn. Zou die interesse gewekt zijn, zouden we kunnen overwegen deze meststof gezamenlijk – goedkoper – aan te schaffen. Ondertussen hebben we in één van de experimenteerbakken lavameel door de grond gewerkt en daar rammenas in gezaaid. Ter vergelijking hebben we in een andere bak ramenas zonder die toevoeging gezaaid.  Nu is het dus wachten op resultaat, het zal in de komende tijd te zien zijn “In ’t Echt “. Wanneer het ECHT zichtbare resultaten oplevert en/of er hiermee verdere interesse gewekt  is, laat dat ons dan weten. Onze vereniging  zou dan tot gezamenlijke inkoop kunnen besluiten.
15 maart 
-  Bed & Breakfast-bollen”  - verslag van een activiteit voor tuinledenEen kort verhaal en een paar foto’s ter illustratie dat hier ook daadwerkelijk en “In ’t Echt” gewerkt is.

Het was zaterdag 15 maart was het mooi weer, vanaf het bankje bij de oven konden we het allemaal overzien en regelen. Nel, Vincent en ik hadden een paar bollen in het vooruit gemaakt – kant en klaar te koop voor slechts € 1,00 incl. btw. - het maakte geen verschil of je ze zelf wilde maken of kocht. Het buigen van het kippengaas viel niet altijd mee en de werktijd bleek kort. Om twaalf uur hadden we met elkaar vijftien bollen gemaakt en verkocht, we waren door onze voorraad heen en kregen zelfs nabestellingen. Zo doende hebben we ook nog gewerkt op zaterdag 22 maart maar toen – omdat het buiten te koud was – in de kantine.
In totaal hebben we twee en twintig bollen gemaakt: drie voor de experimenteertuin en negentien verkocht.
Eén van de enthousiaste deelnemers stelde hierover een “workshop” van te houden. Dat voorstel houden we erin voor volgend jaar als het broedseizoen als de vogels weer gaan bouwen. Waar kwam nu het idee vandaan wilden sommigen weten. Gewoon van onszelf. Toen we vorig jaar de kop van het groeischaap maakten gebruikten we daar kippengaas en schapenwol voor. Zo hebben we dat nu dus ook gedaan, alleen hebben we om vogeltjes te lokken er ook voerbollen ingestopt: Bed & Breakfast

Met dank aan de fotografen Nel en Anja,   Margreet HuismanFebruari: 
Tuin kan dit jaar vroeg klaargemaakt worden voor het voorjaar daarom wordt er al goed voorbereid...Februari: Tuinviooltjes worden onder deze koepel lekker warm en goed voorverwarmd.
 De soep bak is al klaar gemaakt. En we hebben een vierkante meter tuin klaar gemaakt!foto's Nel van den HeuvelJanuari: Pluis en voederbollen voor vogels, gemaakt voor de educatietuinfoto: Nel van den Heuvel

2013:
Experimenteer- en leertuin  "IN 'T ECHT"

Beste tuinleden,

Hierbij een nieuwe foto van de ingang van de experimenteertuin.
Wat hier nieuw aan is, is de gele tunnelzak. Iedere zaterdag als wij op de experimenteertuin iets hebben om te laten zien, horen of proeven hangen we die tunnelzak aan de ingang.
Het gaat er ons
om jullie nieuwsgierig te maken/ te houden naar wat wij daar
uitspoken/ uitvinden. We staan een ieder graag te woord op zaterdagochtend.

Educatie voor jong en oud.Eerste oogst van 2013Afgelopen dinsdag hebben we onze eerste groenten kunnen oogsten en afleveren bij  “Warm aanbevolen”. Het was een flinke hoeveelheid: pluksla, ijsbergsla, andijvie, mei-raapjes, rabarber en tuinbonen.
Ze waren er heel blij mee.  Nel, Margreet en Vincent


april 2013: Het seizoen voor natuureducatie is weer begonnen
Dinsdag 9 april waren Nel en ik op bezoek bij groep 6 van de “Ikra” de Dordtse islamitische school om kennis te maken en de groepsles te geven over planten en voedsel. De groep had zich opgegeven voor ons project “Soep”. De tweede les wordt op de tuin “In ’t Echt” gegeven en daarvoor spraken we af  dinsdagmiddag één week later. Aan het eind van de les op school geven we onze lesbrief en hiermee konden juf en kinderen dan in die tussenliggende week verder aan de slag.

lees verder


2012: Experimenteer- en leertuin  "IN 'T ECHT"


Klik op de foto voor de HerfstFair Foto's

6 oktober 2012: Herfstfair op de Experimenteer en Leer-tuin IN 'T ECHT

Mooi weer, veel mensen, veel belangstelling.
Ondanks dat de ingang van de experimenteertuin wat weggestopt was achter de tent met plantenverkoop, wist men ons toch te vinden. Mede dankzij de aan- wijzingen van Ed aan de poort en de vlaggetjes van Roel. En ook doordat de stook- lucht van de oven de nieuwsgierigheid prikkelde.
De oven deed het prima, daarin werden kleine platte broodjes gebakken. Naast de oven kookte het theewater op een ander vuurtje.

Met kleine kommetjes – van eigen klei gebakken – voor de theeproeverij en de platte broodjes voor de tomatenproeverij - chutney en  jam. Al gauw bleek de ruimte – “pizzaplaats”- bij de oven te klein voor alle belangstellenden*. Voor wie geen plaats kregen (en die dus wel iets gemist  hebben), geven we hier het recept van onze chutney van groene tomaten.

chutney van groene tomaten:
1 kg fijngehakte groene tomaten
2 eetlepels fijngehakte verse gember
2 geperste teentjes knoflook
1/2 theelepel mosterdzaad
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel ketumbar
2 theelepels zout
1/4 liter honing
1/4 liter appelazijn
cayennepeper naar smaak.

Van de theesoorten die geproefd konden worden, vond men de rozenthee het lekkerst. Voor wie dat ook wil maken: (heel veel) gedroogde rozenblaadjes van theerozen.
*Afgelopen dinsdag – onze werkdag – hebben zijn we meteen aan de slag gegaan en hebben de pizzaplaats vergroot. Zo staan we gesteld voor volgende proeverijen en andere experimenten.

Experimenterende tuinders: Nel van den Heuvel en Margreet Huisman
augustus 2012:  Zoete broodjes bakken

Wat vooraf ging: zaterdag 28 juli gingen we met onze  tarweoogst  naar molen Kijck over den Dijck. We hadden het idee het daar te kunnen laten malen maar de molenaar kwam dat niet zo goed uit en hij deed ons het volgende voorstel:  Volgend jaar maart vieren wij het driehonderdjarige bestaan . van de molen en hebben dan allerlei speciale activiteiten voor jong en oud. Daar kunnen we jullie zo in laten meedoen.  De tarwe die je nu meebrengt kan je bewaren. Tot zover dus het voorstel van de molenaar. In het voorjaar horen jullie meer.
We hebben toen gewoon 2 kilo meel bij de molen gekocht en hebben veertien dagen later  (zoete) en pittige broodjes gebakken in onze steenoven. De wind was gunstig dus geen erge last van rook en de broodjes smaakten goed, getuige de foto’s die Ad Timmers gemaakt heeft. Klik op de foto voor het beeldverslag.
Experimenterende tuinders Nel en Margreet 
klik hier

april 2012: Voortgang educatie “In ’t Echt”

Onder het bord “werk in uitvoering” draait de experimenteer- en leertuin weer op volle toeren. De ingang is gereed, de zuilen zijn beplant met kamperfoelie, ingeplant met Oost Indische kers – onderin –, vetplantjes – boven.

lees verder