vorige rondleiding | De Kleine Vlij
volgende

De Kleine Vlij. Ruimte voor kinderen en natuur Het Educatieve Pad en Natuurspeelplaats.

2012

14 mei 2012:
Het educatieve pad draagt bij aan natuur- en milieueducatie (NME) in Dordrecht. NME heeft als doel om mensen (kinderen) te helpen hun inzicht in en betrokkenheid ten aanzien van natuur en milieu te vergroten en te ondersteunen bij het duurzaam omgaan met natuur en milieu.  Lees verder


2011  Voor de nieuwsberichten over DE KLEINE VLIJ kijkt u bij het archief.


28 mei 2011: TuinFair met Feestelijk opening De Kleine Vlij. Vlijpark hield op deze 28ste mei een bijzondere tuinfair. Burgemeester Brok kwam officieel de Kleine Vlij openen en er werd een fraai boekje over Vlijpark's Vrijwilligers aan de burgemeester gepresenteerd. De webmaster (tuin54) Ed van Bezouwen (tuin76) Dirk Buitendijk (tuin91) en Jacco Roeleven (tuin59) maakten de foto's. Klik op de foto voor het beeldverhaal
27 mei 2011:
SCHOMMELEN EN KLIMMEN TUSSEN WEELDERIG GROEN
Burgemeester Brok opende De Kleine Vlij. Lees hier de aankondiging in de AD/ De Dordtenaar. Klik op de foto.


10 april 2011:
Meerdere kinderen en kleinkinderen van volkstuinders hebben op deze zonnige zondag de speeltoestellen van "De Kleine Vlij" getest.
Klik op de foto voor het filmpje.

februari 2011:
De vrijwilligers van de dinsdagochtendploeg hebben in week 7 de waterpomp op De Kleine Vlij en de zeeuwse haag geplaatst bij de portalo.
Bekijk het beeldverhaal van Ed van Bezouwen.
Klik op de foto.
klik hier

februari 2011:
De dinsdagochtendploeg heeft in week 6 het lummelrek geplaatst en assisteerde bij het planten van de zeeuwse haag door hoveniersbedrijf De Biesbosch. Bekijk het beeldverhaal van Ed van Bezouwen.
Klik op de foto.
Februari 2011:
In week 5 hebben de vrijwilligers van de dinsdagochtendploeg met vereende krachten de rest van de speeltoestellen op de Kleine Vlij geplaatst.
Klik op de foto voor het beeldverhaal van Vlijpark's Ed van Bezouwen.Januari 2011:
In week 4 heeft de dinsdagochtendploeg de speeltoestellen verplaatst naar De Kleine Vlij en is de firma Brouwers begonnen met het plaatsen. Klik op de foto voor het beeldverhaal van Vlijpark's  Ed van Bezouwen.
Klik op de foto.
Januari 2011:
Met een grote vrachtwagen met aanhanger werden de speeltoestellen voor De Kleine Vlij aangevoerd. Vlijpark's Ton vd Heuvel en Roel Koolmees hebben de speeltoestellen vakkundig gelost en tijdelijk opgeslagen op het parkeerterrein. De webmaster was daarbij en heeft enkele foto's gemaakt.
Klik op de foto voor het beeldverslag.


Zomer 2010:
Tuincentrum en hoveniersbedrijf De Biesbosch is vollop aan het werk met het realiseren van de plannen voor De Kleine Vlij. Klik op de foto voor een impressie van de werkzaamheden gemaakt door Ineke Westerbeke.

Het educatief pad Ún De Kleine Vlij zijn gerealiseerd in het seizoen 2011.
Bekijk de fotoalbums die zijn toegevoegd aan het picasawebalbum van Vlijpark's De Kleine Vlij
Bekijk hier de experimenteer en leertuin, onderdeel van het educatief pad.
Het speelplekkenplan voor  "De Kleine Vlij" van Het Vlijpark.
Klik op de onderstaande tekening voor een grotere afbeelding
Op vrijdag 23 oktober 2009 was er een informatieavond over het z.g. speeldernisproject.
Hier een verslag van die avond.
Het vlekkenplan is klaar. Dit wil zeggen de grote lijnen van het gebied zijn vastgesteld. De tuin- en landschapsarchitectonische gevolgen worden in kaart gebracht en de uitvoering hiervan zal binnenkort worden gestart. Immers voor 1 januari 2010 moet er met de werkzaamheden zijn begonnen, anders vervalt de subsidie.

Een inrichtingscommissie maakt plannen voor de daadwerkelijke inrichting van de kinderspeelplek. De inrichtingscommissie adviseert het bestuur. Met enerzijds de inbreng van de inrichtingscommissie en anderzijds de begroting in de hand maakt het bestuur de definitieve afwegingen en verstrekt uitvoeringsopdrachten aan derden. De inrichtingscommissie krijgt de regierol en bewaakt de (kwaliteit van) de uitvoering. De inrichtingscommissie rapporteert hierover aan het bestuur.

Tijdens de informatieavond hebben zich al enkele leden opgegeven voor een plek in de inrichtingscommissie. Er kunnen er nog enkele bij. U wordt hierbij van harte uitgenodigd zich op te geven. Opgeven bij Margreet Huisman of Ton van de Heuvel.
De naamgeving van het speelgebied wordt verzonnen door onze eigen tuinleden. Een onafhankelijke commissie bestaande uit de tuin- en landschapsarchitecte, een vertegenwoordiger van de gemeente Dordrecht en wellicht een wethouder zal de meest aansprekende naam selecteren. De resultaten worden bekend gemaakt tijdens onze nieuwjaarsreceptie 2010. De winnaar ontvangt een dinerbon voor twee personen. Inzendingen kunnen naar mevrouw M. Eckhardt-Stapel, Bomkade 3, 3311 JD Dordrecht. E-mail: eckhardt-stapel@hetnet.nl.


Op 15 mei 2009 hielden de bestuurleden Thon en Margreet een presentatie over de Speeldernis plannen. De opkomst was groot en er waren betrokken vragen. Met algehele instemming werd een commissie van 7 tuinleden benoemd onder het voorzitterschap van Margreet. De commissie zal het proces van ontwikkeling tot en met het vlekkenplan begeleiden. Klik op de foto.

Tuinders Vlijpark ontvangen subsidie voor natuurspeeltuin


De Dordtse Amateur Tuindersvereniging  Dordrecht (ATV) Het Vlijpark ontvangt een subsidie van 100.000 euro voor de aanleg van een zogeheten ‘speeldernis’, een avontuurlijke natuurspeeltuin. De subsidie wordt verstrekt door het Stimuleringsfonds Volkstuinen (van het ministerie van VROM). De speeldernis zal op de plaats komen van de huidige, verouderde speeltuin. Kinderen kunnen dankzij de nieuwe voorziening spelenderwijs de natuur ontdekken. Enkele volkstuinleden geven al jarenlang begeleiding aan kinderen in schooltuinen.

Het ATV-bestuur is blij met de toekenning van de subsidie. ‘We kunnen ons met de speeldernis nog meer richten op de jeugd tot twaalf jaar,’ zegt voorzitter Jacqueline Steeghs. ‘Het is heel belangrijk voor onze volkstuin.’

Het volkstuincomplex langs de Noordendijk beschikt al over een kleine speeltuin. Geruime tijd nam de ongerustheid over de verouderde speelfaciliteiten toe. De leden maakten zich zorgen om de veiligheid van de spelende kinderen. Ook wilden ze iets doen voor kinderen uit Dordrecht die weinig bekend zijn met een natuurlijke omgeving. Het volkstuincomplex, met zijn rijke flora en fauna, is volgens hen een uitnodigende en uitdagende plek. In 2008 gingen de leden al akkoord met een plan voor een kleine natuurspeelplaats. Landelijk zijn al diverse succesvolle projecten met een speeldernis bekend.

De leden van de volkstuin hopen met de natuurspeelplaats een plek te maken waar kinderen al spelend vertrouwd kunnen raken met natuur en hun eigen avonturen beleven. De volkstuinders blijven daarnaast scholieren begeleiden bij het aanleggen en onderhouden van schooltuinen.

Lees hier het praatplan dat als basis heeft gediend voor de inloopavond op 15 mei 2009


start
nieuws
rondleiding
natuurlijk.tuinieren
planten verkoop
huisjes te.koop
vrijwilligers
activiteiten
lid worden
fotografie
historie
bestuur
contact
archief
links