vorige het vlijpark volkstuin 45 volgende


OP TUIN
45 TUINIEREN LEA EN WALTER VAN BENNEKOM

'Hier wil ik zijn'
Jarenlang reed ze over de Noordendijk en zag onder haar het Vlijpark liggen. Nooit ging ze naar beneden om er te kijken, want 'zoiets moois is voor mij niet weggelegd', dacht Lea van Bennekom. Tot vrienden haar uitnodigden. Ze zag hun tuin, ervoer de rust en de natuur, en ze wist: 'Hier wil ik zijn'.

Sinds twee jaar bewonen zij en haar man Walter het paradijsje van tuinhuis 45. Haar volmaakte geluk bestaat uit een diep weggeborgen optrekje met veranda, onder het gebladerte van bomen. Een slingerend paadje van flagstone stenen verbindt Lea's droomhuisje met de buitenwereld, dat begint bij het pad waarlangs de overige huisjes liggen.

Iedere keer als ze vanuit haar tuinloze huis in de binnenstad naar het Vlijpark rijdt, maakt ze hetzelfde mee: 'Een uitspattend gevoel van vreugde maakt zich van mij meester. De dijk af, één hoek om en ik ben op mijn liefste plek. Dit is van mij.'
Anderen, zegt ze, rijden zeshonderd kilometer naar hun tweede huisje in Frankrijk. Lea: 'Ik ben binnen een paar kilometer op de plek waar het altijd een paar graden warmer lijkt dan thuis.' Alles glijdt van haar af, ze voelt zich geestelijk comfortabel. Niemand belt, er zijn geen vragen, er zijn geen kinderen die de trap af bonken. Ze zit er zo vaak als ze kan volkomen gelukkig te zijn.

De bloemen en planten zijn er voor haar, niet andersom. Lea heeft geen groene vingers. Onkruid gaat ze met een snoeischaar te lijf. Walter houdt nog het meeste bij, al heeft hij er ook niet echt sjoege van. Die zit meer met zijn hoofd in de letters. De meeste tijd brengen ze onder de veranda door, hij in de boeken, zij met een glas wijn in de hand. Dan voelen ze de slaap vanzelf komen.
Het mooiste moment ligt na het optrekken van de nacht. De vogels laten luidkeels van zich horen, het tere ochtendlicht breekt door de bomen. Lea houdt het dan niet meer: 'Ik moet naar buiten, kijken, kijken, weer een nieuwe dag.'

Tekst: Frits Baarda, 2004   Foto: Kees Colijn, 2004

start
nieuws
rondleiding
natuurlijk.tuinieren
planten verkoop
huisjes te.koop
vrijwilligers
activiteiten
lid worden
fotografie
historie
bestuur
contact
archief
links