vorige het vlijpark volkstuin 78 volgende


OP TUIN 78
TUINIEREN EDWARD LI EN YOEK LI - CHEUNG

Voor het raam van hun kleine tuinhuis staat een oer-Hollandse houten gans. Het interieur kan van iedereen zijn: geen eeuwig ruisende watervallen, lampen met kwastjes of paradijsvogels op zijde. Dit is de sobere behuizing van twee werkende mensen: Edward Li en Yoek Li-Cheung.

De zwarte aarde rond hun huisje geeft wel hun herkomst prijs. In strakke rijtje staan er paksoy, choisam en kailem opgesteld. Het zijn Chinese groenten, waarvan de zaadjes door hen zelf uit Hongkong zijn meegenomen. Lang geleden zijn Li en Yoek uit de voormalige Engelse kroonkolonie naar Europa uigewaaierd, hij ruim twintig jaar geleden, zij tien jaar eerder.
Li (1957) begon als kok in diverse restaurants, Yoek hielp haar vader, die in de Dordtse Vriesestraat restaurant Kwai Lok had geopend. Ze trouwden in 1984, kregen drie zoons en drijven sinds een paar jaar snackbar de Neushoorn op de Voorstraat-west.

Hun leven bestaat uit werken. Li en Yoek staan 's zomers zeven dagen achter het hete vet, waarin kroketten en patatten zich wentelen. Alleen in de winter zijn ze op maandag vrij.

'Werken, werken, werken', zegt Edward Li kernachtig. 'Inkopen, bakken, schoonmaken, alles. In snackbar moeten we centje verdienen.' Alleen 's nachts zijn ze thuis, aan de Noorderstraat in het Lijnbaankwartier. De weinige vrije uren zijn ze altijd op de tuin te vinden, nummer 78. Ze komen in alle vroegte en zijn rond half elf weer weg. 'Dan moet de snackbar open', zegt Yoek zonder een spoor van zelfmedelijden. Hard werken is vanzelfsprekend, maar een beetje ontspanning is wel fijn. 'Hobby is belangrijk,' vult Li aan. 'Altijd werken is niet goed.'

De helft van de tuin staat vol bloemen. Dat is Li's terrein. De andere helft, met groenten, krijgt de volledige zorg van Yoek. Als ze met haar handen de aarde omwoelt, denkt ze wel aan vroeger, aan het dorp bij Hongkong waar ze is opgegroeid. 'Mijn vader had een boerderij,' vertelt ze. 'We hadden drie koeien, een paar kippen en wat groente. Ik was een boerenmeid. Ik ben nog steeds een boerenmeid, wel iets ouder.' Li is een stadsmens, maar voelt zich op de tuin toch thuis.

Yoek reist regelmatig naar Hongkong. Ze komt dan met zakken zaadjes naar Dordt terug. Maar bij Europa-tuin of de PAP doet ze ook wel zaken: 'Chinees eten lekker, maar Hollands eten is ook mmm!' Met de buren ruilt ze graag.
Li en Yoek willen graag in Nederland blijven. Hij: 'Kinderen hier, alles opgebouwd en ook de tuin is goed voor ons.'

Tekst: Frits Baarda, 2004     Foto: Kees Colijn, 2004

start
nieuws
rondleiding
natuurlijk.tuinieren
planten verkoop
huisjes te.koop
vrijwilligers
activiteiten
lid worden
fotografie
historie
bestuur
contact
archief
links